perjantai 9. syyskuuta 2016

Onko imetys ainoa oikea tapa ruokkia lapsi?

Keskustelupalstoilla ja Facebookin mammaryhmissä kuohuu sillä Suvi Pitkänen on ilmoittanut nyt jo raskauden aikana ettei aio imettää. Imetys on hänen mielestään yliarvostettua ja epämiellyttävää. Harvoin kirjoitan lehdissä olevista aiheista yhtikäs mitään, mutta nyt aihe on sellainen että on pakko kirjoittaa.

Pitkästä on nimittäin haukuttu itsekkääksi ja olen jopa lukenut kommentteja joissa todetaan ettei hänen kuuluisi saada lapsia ollenkaan. En tiedä olenko kovinkin hullu kun myönnän julkisesti että olen sitä mieltä ettei kenenkään imetystä tai päätöstä olla imettämättä kuuluisi missään nimessä arvostella eikä todellakaan varsinkaan niin rumasti kuin nyt jotkut ovat tehneet.
Tunnen itsekin yhden nuoren naisen joka on sanonut niin pitkään kuin ollaan tunnettu ettei hän aio imettää jos joskus saa lapsia. Hänestä imetys ei vain tunnu hänen jutultaan eikä se tunnu ajatuksenakaan yhtään miellyttävältä. Hänestä imetys on jopa vastenmielistä. Tekeekö tämä hänestäkään huonompaa ihmistä? Ei tee. Lisäksi vaikka tästä nuoresta naisesta imetys on vastenmielistä, ei hän ole moksiskaan vaikka kaivaisin tissin esille hänen vieressään sohvalla istuessa ja alkaisin imettämään 1v3kk ikäistä Leeviä.

Jos ihminen joka ei voi ikinä kuvitella imettävänsä, ei arvostele kenenkään imetystä, ei edes taaperoimetystä niin mikä oikeuttaa muut haukkumaan ihmistä joka päättää olla imettämättä? Tokihan se on fakta että äidinmaito on lapselle parasta ravintoa mutta ei se tee korvikeäideistä yhtään sen huonompia äitejä. Ei ne kaikki imettävätkään äidit ole parhaita äitejä. Kukaan ei ole täydellinen.

En toki kyseistä Pitkästä tunne, enkä nyt ihan suoraan sanottuna ole edes ihan varma mistä hän on tunnettu mutta miksi leimata hänen äitiytensä sen vuoksi ettei hän aio imettää? Imetys kumminkin lopulta on vain äidin ja lapsen välinen asia, enkä yhtään ihmettele että imetystä nykyisin jännitetään usein tai esimerkiksi julki-imetystä tai taaperoimetystä vieroksutaan jos imetyksestä nostetaan vähän väliä järjetön haloo. Jokaisella on omat syynsä imettää pitkään, imettää vain hetki tai olla imettämättä ollenkaan. Miksei äitejä voisi vain kannustaa olemaan hyviä äitejä omalla tavallaan?

Mikä varsinkaan oikeuttaa ihmiset toivomaan ettei nainen saisi haluta lapsia ollenkaan jos ei tahdo imettää? Mikään ei minusta oikeuta sanomaan noin kenellekään vaikka toki tiedostan ettei kaikkien toki kannattaisi niitä lapsia hankkia. Imetys on kumminkin niin pieni juttu vaikka omalla tavallaan se onkin iso juttu. Lapsi kumminkin kasvaa myös korvikkeella ja mikäänhän ei estä imetyksestä kieltäytyvää äitiä esimerkiksi pumppaamasta maitoa vauvalleen.

Tuli todella sekava postaus tästä kun alkoi ärsyttämään ihmisten asenne. Voisiko jokainen huolehtia vain omista tisseistään ja antaa äitien olla parhaita äitejä lapsilleen niin kauan kun lapsi ei kärsi ja lapsen elämä on onnellista? Kenenkään mieli nimittäin tuskin tulee muuttumaan imetyksen suhteen vaikka asiasta kuinka keuhkoaisi.

Ja loppuun vielä totean että jos tässä postauksessa mainittu ystäväni saa joskus lapsia ja päättääkin imettää niin olen täysin hänen tukenaan. Samoin kuin aion olla vaikka hän ei imettäisikään ikinä, edes silloin kun hän saa vauvan ensimmäistä kertaa rinnalleen.

1 kommentti:

  1. Juuri siksi esim julki-imetyksestä nousee niin suuri haloo, koska ihmiset on täysin vieraantuneita siitä, kuinka normaali ja luonnollinen asia imetys on. Ja jos julki-imettäjä joutuu jännittämään lapsensa syöttämistä muualla kuin suljettujen ovien takana, silloin vika on todellakin jossain muualla kuin siinä, että imetyksestä nostetaan haloo. Suvi Pitkänen ja jokaikinen äiti maailmassa saa itse tehdä omat valintansa imetyksestä tai imettämättömyydestä, siinä olet oikeassa. En ole tät "kohua" juurikaan seurannut, mutta itsellä särähti korvaan tuo kommentti imetyksen olevan yliarvostettua. Asiahan on nimen omaan päin vastoin! Imetyksessä on mahdottomasti positiivisia vaikutuksia. Imetyksen aliarvostus johtuu pitkälti korviketeollisuuden lobbaamisesta ja korvikkeiden "helppoudesta". Kun on vaihtoehtoinen tapa syöttää lapsi imetys eli luonnollinen ruokintatapa menettää merkitystään. Kärjistetysti: Ei kukaan aiemmin jättänyt imettämättä, koska ajatus siitä tuntui epämiellyttävältä tai "ei se oo mun juttu". Silloin lapsi kuoli nälkään.

    Mutta siis, pahoittelen omaa purkautumistani ja pääpointti tietenkin on, että tehkööt kukin itselleen parhaimman ratkaisun ja se ei saisi olla syy kenenkään arvostelulle. Ei imettäminen tee äidistä yhtään parempaa kuin korvikkeella lapsensa ruokkivasta.

    VastaaPoista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)