maanantai 19. syyskuuta 2016

Iltahulinat


Kun kerran kerroin tuossa pari päivää sitten aamuistamme niin ehkä nyt sitten olisi hyvä kertoa vuorostaan siitä kuinka iltamme sujuvat. Kuvassa oleva kone ei muuten ole toiminnassa, joten kenenkään ei tarvitse iskeä kukkahattua syvälle päähän sen vuoksi.

Heti alkuun sanon että arki-iltaisin pojat hulinoivat selkeästi viikonloppuiltoja enemmän. Uskoisin tämän johtuvan siitä ettei nukkumaan malteta mennä arkisin kun tarhan jälkeen pojat käyvät ylikierroksilla ja he haluavat esimerkiksi leikkiä kotona olevilla leluilla. Lisäksi ainoastaan Leevi nukkuu viikonloppuna päiväunet ja uskoisin sen väsyttävän poikia kun arkisin he kumminkin nukkuvat päiväkodissa päiväunet.

Joka ilta iltatoimemme alkavat 18.30 - 19.00 riippuen siitä kuinka väsyneitä pojat ovat. Iltatoimemme järjestys on suihkuun, iltapalalle, hampaiden pesulle ja nukkumaan. Kuulostaa helpolta mutta sitä se ei aina ole sillä jos J on esimerkiksi yövuorossa on kaikkien neljän lapsen nukkumaan saaminen oikeaan aikaan hieman haastavaa. Lisäksi joitakin pitää saada käytettyä ja J:n ollessa yövuorossa käytän koiran yleensä sen jälkeen kun pojat ovat käyneet suihkussa ja vasta lenkin jälkeen pojat syövät iltapalan. Nyt kun kelit ovat alkaneet viilentymään on varmaan vähitellen hieman myöhäistettävä iltoja niin että iltatoimet alkavat vasta koiran käyttämisen jälkeen tai muutettava niin että pojat käyvät suihkussa vasta iltapalan jälkeen. En nimittäin tahdo poikien saavan esimerkiksi flunssaa sen vuoksi että he hiippailevat mukanani ulkona suihkun jälkeen.

Nukkumaan meillä menee ensin Niilo ja Leevi kello 19.30. Laitan ensin Niilon sänkyynsä ja sen jälkeen lähden nukuttamaan Leeviä. Kaksi isointa saavat sen aikaa vielä leikkiä tai katsoa lastenohjelmia jotta he pysyvät hiljaa ja pienemmät saavat nukahtaa rauhassa. Ei kumminkaan ole mitenkään harvinaista että Niilo saattaa juosta huoneestaan karkuun hihittäen ja jopa tulla herättämään Leevin ihan vain koska se tuntuu pojasta olevan suunnattoman hauskaa. Ei myöskään ole harvinaista että Eemilille ja Veetille tulee jostain taistelua ja he herättävät pienemmät metelöinnillään juuri kun molemmat pienistä on nukahtanut. Tämähän siis tarkoittaa että koko homma pitää aloittaa alusta.
Hyvinä iltoina pienemmät nukahtavat noin kymmenessä minuutissa ja kun pienemmät ovat nukahtaneet niin alkaa isompien nukkumaanlaitto. Joskus Veeti saattaa nukahtaa jo sohvalle josta hänet on helppo kantaa sänkyynsä nukkumaan mutta tätä ei tosiaankaan tapahdu kamalan usein. Huonoina iltoina isompien nukahtaminen tuntuu vain venyvän ja venyvän, mutta onneksiisommatkin pojat nukahtavat aina jossain välissä.

Pahimpina ilmoitana saan Leevin ja Niilon juuri nukkumaan jonka jälkeen Eemil sekä Veeti alkavat taistelemaan jostakin ja herättävät pienemmät. Tämän jälkeen on hommana ensin selvittää isompien riidat jotta he hiljenevät, sitten laittaa pienemmät uudelleen nukkumaan. Jos kyseessä tosiaan on todella huono ilta, ei Leevi yleensä tahdo nukahtaa uudelleen ihan helposti vaan pahimmillaan poika alkaa vain naureskelemaan ja kiipeilemään ylitseni kun yritän saada Leevin nukahtamaan tissille. Edelleen puhun pahimmasta mahdollisesta skenaariosta ja pahimpina iltoina isommat saattavat hulinoillaan herättää pienemmät vielä useammankin kerran. Onnekseni tälläisiä iltoja ei kumminkaan ole kamalan usein ja onneksi J ei ole aina yövuorossa.

Kun pojat on vihdoin saatu nukkumaan, lössähdän itse sohvalle katselemaan telkkaria tai selailemaan nettiä puhelimellani. Jos kaikki pojat nukahtavat todella kiltisti niin saatan jopa yllättää itseni ja katsoa elokuvan. Arkisin jaksan kumminkin harvemmin jäädä katselemaan elokuvia ja suunnilleen tunnin päästä lasten nukkumaan saannista könyän jo itsekin nukkumaan.

Miten teidän iltanne sujuvat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)