tiistai 6. syyskuuta 2016

Kehitystä kuvakorttien käytössä

Kerroin joku aika sitten että Niilo sai käyttöönsä kuvakortit helpottamaan kommunikointia. Nyt osa kuvakorteista on ollut käytössä parisen viikkoa ja osa noin viikon joten nyt olisi varmaan hyvä aika kertoa hieman ensikokemuksia niiden käytöstä.

Alkuun Niiloa ei huvittanut korteilla kommunikoiminen yhtään. Korttien kanssa vain pelleiltiin ja jokainen kortti näytettiin vuoronperään ilman minkäänlaista johdonmukaisuutta ja perään vaan naureskeltiin. Korttien esittely oli siis suuri huvi eikä varsinaisesta kommunikoinnista niiden avulla ollut tietoakaan.

Nyt kumminkin viime viikonloppuna alkoi olla parannusta ilmassa kuvakorttien suhteen ja Niilo alkoi käyttämään kahta korttia selkeästi asiansa kertomiseen. Nämä kaksi käyttöön tullutta kuvakorttia ovat "käydä suihkussa" ja "leikkipuisto". Ei näilläkään siis mitään maatamullistavaa kommunikoida mutta alku nämä kaksikin korttia ovat.

Suihkussa käynnin korttia Niilo käyttää nyt kaikkein hanakoimmin illalla juuri iltapalan jälkeen, eli ajoituskin on täysin oikea suihkussa käynnin pyytämiseksi. Niilo on myös mennyt ilolla suihkuun kun kerrankin ymmärrämme kerrasta että mitä poika haluaa.


Toinen paljon käytetty kortti on nyt ollut leikkipuisto jolla Niilo kertoo hyvin hanakasti tahtovansa ulos. Ulos kyllä pyydetään vähän väliä, jopa juuri ennen kuin pitäisi mennä nukkumaan mutta tämänkin kortin ansiosta tiedämme ainakin että mitä Niilo tahtoo. Lisäksi saamme ainakin selitettyä Niilolle että miksi juuri ennen nukkumaanmenoa ei voi mennä puistoon.

Kortteja on toki näiden kahden lisäksi iso pino muitakin, mutta tosiaan jo näiden kahden käyttäminen on alku helpommalla kommunikoinnille. Toivon, että Niilo ottaa vähitellen käyttöön muitakin kuvakortteja sillä niiden avulla kommunikointi helpottaisi vieläkin enemmän. Mikään hoppu ei kumminkaan ole ja emme painosta Niiloa käyttämään kortteja sillä tämä näyttää toimivan parhaiten että poika saa itse ottaa kortteja käyttöön kun on siihen valmis.

Tukiviittomien käytössä sen sijaan ei ole edistystä, mutta ehkä niissäkin jossain vaiheessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)