maanantai 12. syyskuuta 2016

Kun lapsen kehitys ei vastaa ikää

Olen tänne blogiin jo jonkin verran avannut muunmuassa Niilon puheenkehitystä joka ei ole 3-vuotiaan tasolla ja viime viikolla kerroin että Niilolle tehtiin ymmärtämisentesti. Tulokset testistä tuli jo torstaina, mutta jouduin niitä jonkin aikaa sulattelemaan omassa päässäni ennen kuin niistä päätin kirjoittaa tänne blogiin.

Lyhyesti sanottuna Niilon ymmärtämisentaso ei ole ikäisensä tasolla ja vaikka ymmärtäminen on vain hieman huonompaa kuin 3-vuotiaalla kuuluisi olla niin se on silti heikompaa. Enemmän ongelmaa oli kuulemma näkemisen sekä kuulemisen ymmärtämisestä samaan aikaan eli kun Niiloa pyytää esimerkiksi etsimään kuvasta jotain tiettyä niin poika ei välttämättä ymmärrä pyyntöä. Tai kun Niiloa pyytää etsimään tietyn tavaran niin hän ei välttämättä tässäkään ymmärrä pyyntöä tai sitä, mikä tavara hänen kuuluisi hakea.

Itse kerkesin jo hieman kyseenalaistamaankin tuon ymmärtämisentestin tuloksia sillä kyllähän Niilo minun mielestäni ymmärtää kaiken ja on todella fiksu poika. Enkä siis oikeasti ole huomannut kotona mitään ongelmaa ymmärtämisen suhteen. Niilo vain tykkää välillä heittää puolet jutuista leikiksi ja tuo naureskellen välillä väärän tavaran jos pyydän tuomaan jotain. Selkeästi kyseessä on ihan tarkoituksellisesti väärän tavaran tuonti kun se kerran poikaa niin kovin naurattaa. Ehkä Niilo teki testissäkin sen tahallaan ettei mukamas olisi ymmärtänyt...

Hetken asiaa kumminkin sulateltuani ja muutamien kavereiden kanssa puhuttuani tulin siihen tulokseen että ehkä en itse vain äitinä huomaa tuollaisia pieniä viivästymiä. Kestihän ymmärtämisentesti kumminkin 45 minuuttia ja varmasti ammattilainen näkee siinä ajassa että ymmärtääkö poika vai ei. Eikä se tee Niilosta yhtään erilaista vaikka joku testi sanoisikin ettei ymmärtämisentaso ole ihan ikätasoista. Sama Niilo on kyseessä silti.

Nyt onkin sitten edessä lisää puheterapiaa, paljon lisää puheterapiaa. Puheterapeutti ei nimittäin saanutkaan laitettua vielä lähetetty erikoissairaanhoitoon sillä puheterapia käyntejä pitää olla käyty vähintään 15 ennen kuin lähetteen voi laittaa.. Eli lähete saadaan näillä näkymin marras- joulukuun vaihteessa. Lähetteen laiton jälkeen jonot ovat noin puolen vuoden mittaisia eli lähetteen saanninkin jälkeen jatkuu puheterapia ja odottelu.

Emme voi siis muuta kuin odottaa testejä ja toivoa että lähetteen saatuamme pääsisimme etenemään mahdollisimman pian jonossa. Olisihan se meinaan kiva tietää miksei 3-vuotias poikamme puhu...

11 kommenttia:

 1. Olisi kiva kuulla, mitä ajattelet lasten asioiden puhumisesta somessa. Nyt viimeaikoina on näkynyt paljon kirjoituksia, joissa varoitetaan nuoria vanhempia julkaisemasta lastensa asioita somessa. Onko sulla omia kokemuksia tai ajatuksia siitä, voiko kirjoitukset tai kuvat lapsesta kostautua tai onko sulla joitakin positiivisia kokemuksia siitä, kun olet jakanut someen joitakin kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse usko että minun kirjoittamani jutut tai kuvat voisivat kostautua sillä vaikka kirjoitan lasten nimillä niin en kirjoita mitään sellaista mikä ei päivänvaloa kestäisi. Lisäksi kuvia mietin ennen julkaisua että suostuisinko itse antaa esim. Äitini julkaista kyseisenlaista kuvaa itsestäni netissä.
   Positiivisia kokemuksia on ollut kun olen mm saanut hyviä neuvoja sekä tietoja mitä en itse olisi välttämättä löytänyt :)

   Poista
 2. Meillä on samankaltainen tilanne 2.5 vuotiaan pojan kanssa. Eli ei puhu vaan ääntelee. Sikäli terapeuttista lukea juttujasi ja todeta, että ei me ollakaan yksin.
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia tsempeistä ja kiva kuulla että kirjoituksistani on ollut "apua" :)

   Poista
 3. Tiedätkö, mun kolmevuotias tytär alkoi puhua vasta kolmevuotispäivän jälkeen. Sanoi hän ennen sitä yksittäisiä sanoja ja 3v neuvolasta on merkintä, että puhuu 2 sanan lauseita. Puhui tyyliin ei ota, ei haluu, jne. Ei siis kovin monipuolisia lauseita. Sitten yks kaks synttäreiden jälkeen ne puhehanat aukesi ja hän alkoi melko suoraan puhumaan selkeillä sanoilla ja vaikeitakin lauseita. Hän on poikasi tapaan luonteeltaa velmuilija ja tunnistin tuon tahallaan väärin tekemisen. Välillä tuntuu, että hänelle ei mene asiat samantien perille, mutta yleensä näissä tilanteissa on jokin "lukkoon laittava" elementti esim. vieraat ihmiset, uusi paikka, tai sitten vain yksinkertaisesti se, ettei homma voisi vähempää kiinnostaa ja mielikuvitusmaailma on kivempi. Meillä ei mikään taho ole ollut huolissaan.

  Ymmärrän huolesi, kyllä minäkin murehdin tyttäreni puhetta ja niin moni läheinenkin. Mietin myös, että näinköhän tyttäreni koki puhumisesta painetta, kun sitä jotkut tahot välillä korostivat. Itse yritettiin välillä houkutella ja lopulta onnistuikin. Ehkä huikein hetki oli tossa keväällä ruokapöydässä, kun tyttö kiitti omaan tyyliinsä "tsss" ja totesin siihen, että mikä tsss, sanohan kiitti. Tyttö katto silmiin, virnisti ja sanoi "tiitti".

  Tsemppiä!!

  -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä siis Niilo on jo 3v3kk vanha ja puhetta tulee vain sanat ei, en ja joo. Siksi huoli on sekä minulla, että ammattilaisilla Niilon puheenkehityksestä. Voi toki olla että poika alkaa jossain vaiheessa yllättäen puhumaan ja se olisikin toivottavaa eikä ikinä voi tietää mitä tapahtuu.

   Kiitos kommentista ja tsempeistä :)

   Poista
  2. Meillä oli ehkä 10 sanaa käytössä häthätää. Mutta toivotaan, että löydätte apua. Nyt tytön aloitettua päiväkodissa puhe on ottanut ihan superspurtin.

   Poista
 4. Korvat? Tuottavalla myös 3v lapsella oli viivästymää puheen kehityksessä ja terapeutin käyntien lisäksi korvat tutkittiin. Yllättäen siellä oli sekä tulehdus, että liimakorva. Mitään flunssaa ei ollut päällä. Mutta juu, monella tuttavalla on puhevaikeuksia lapsilla ollut ja kyllä ne terapian kanssa on ajan mittaan sitten puhevalmiudet kehittyneet ja lopulta se puhekin sieltä tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvat on tutkittu ja niissä ei ole mitään. Mutta eiköhän se puhe tule tosiaan ennemmin tai myöhemmin :)

   Poista
 5. onko mahdollista että pojallasi olis dysfasia? siihen kuuluu puheenkehityksen viivästys, ymmärtämis vaikeudet.. yms... miehelläni on dysfasia ja olen lukenut hänen papereita. oisko mahdollista? (: tsemppiä jatkoon.

  www.aatunarkea.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on yksi mitä muunmuassa tutkitaan. Kiitos tsempeistä :)

   Poista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)