A - Aurinko. Lämpö ja aurinko ovat samalla ihania, mutta samalla myös asioita joista lapsiperheitä varoitellaan todella paljon. Kesällä on ihana ulkoilla kun aurinko paistaa, mutta samalla pitää myös muistaa uv-säteilyn vaarat ja kunnollinen auringolta suojaaminen.
B - Banaani. Lapset rakastavat banaania ja meillä onkin kausia kun banaania uppoaisi useampikin kilo päivässä. Banaania on myös käytetty lasten vauva-aikana koventamaan mahdollista löysää vatsaa.
C - Cuplaton. Usealle vanhemmalle tuttu tuote lapsen vauva-ajasta. Tämä ehkäisee lapsen vatsassa kiertävää ilmaa ja vähentää joissain tapauksissa vauvan itkuisuutta.
D - D-vitamiini. Jokaisen suomalaisen kuuluisi syödä d-vitamiinilisää, mutta varsinkin lapsille se on tärkeä. D-vitamiinilisän syönti aloitetaan jo varhaisessa vaiheessa ja sitä kuuluisi jatkaa aikuisikään saakka.
E - Euro. Rahaa saa lapsiperheessä kulumaan milloin mihinkin eikä sen kulumista voi estää mitenkään. Lapsen ensimäisenä elinvuotena rahan meno on kaikkein pahinta, mutta onneksi se tasaantuu kun lapsi kasvaa ja jos on useampi lapsi niin lähes kaiken voi onneksi kierrättää jos ne ovat vielä hyvässä kunnossa.
F - Facebook-kirppikset. Nämä riitaa ja rahanmenoa aiheuttavat paholaiset. On hyvin vähissä ne äidit jotka ovat Facebookissa, mutta eivät kuulu yhteenkään Facebook kirppisryhmään. Kirppiksiltä voi tehdä mahtavia löytöjä, mutta niissä saattaa myös joutua taistelemaan tuotteista, joutua huijatuksi ja jopa joutua maksamaan moninkertaisesti uuden vaatteen hinnan jos löydät jotakin mitä tahdot palavasti.
H - Hiljaisuus. Tämä on asia jota jokainen vanhempi osaa arvostaa mutta josta lähes jokainen vanhempi myös tietää, että kun on liian hiljaista niin silloin lapset tekevät pahuuksia. Hiljaisuus on siis hyvästä, mutta liika hiljaisuus pahasta.
I - Iltarutiinit. Tämä on tärkeä sana ja suurimassa osassa perheitä iltarutiinit ovat todella tärkeä asia. Iltarutiinien käyttäminen kannattaa aloittaa jo hyvin ajoissa niin iltatoimien suorittaminen sekä lapsen nukkumaan laittaminen helpottavat huomattavasti.
J - Jälkivuoto. Inhottava ja ehkä jonkun mielestä ällöttäväkin asia ja hyi minua kun kehtaan tämän blogissani mainita. Kyseessä on kumminkin asia mistä kukaan ei ainakaan minua vaivautunut varoittamaan ennen kuin sen itse totesin synnytyksen jälkeen. Liekö sitten kyseessä ollut ettei minua haluttu pelotella vai mikä on syynä, mutta olisi ollut kiva kuulla tästä etukäteen ensimäistä lasta odottaessani...
K - Karkki. Tuo lapset pilaava sokerinen herkku joka saa jo pienenä annoksena lapsen vähintäänkin sokerikoukkuun ja käyttäytymään adhd lapsen lailla. Karkki myös jakaa mielipiteitä hyvin rajusti. Osa on sitä mieltä ettei lapsi saa ikinä koskaan syödä mitään sokeripitoista kun taas osa ei pidä satunnaista karkin syöntiä kovinkaan pahana asiana. Sitten on taas yksi ääripää joka antaa lapsensa syödä lähes rajoituksetta karkkia. Itse kuulun tuohon joukkoon joka ei pidä satunnaista sokeria pahana ja joka on tarjonnut jokaiselle lapselleen 1-vuotis syntymäpäivillä jotain makeaa.
L - Lika. Lapsiperheissä saa tottua likaan ja jokaiseen sen muotoon. Vaunut tuovat hiekkaa sisälle, lapsi kippaa kivet kengistä keskelle eteistä, ruokaa vaatteilla, puklua vanhempien vaatteilla ym. Onneksi lian voi aina siivota myös mutta välillä saattaa myös tuntua ettei se lopu ikinä... Lapsetkin onneksi kasvavat ja lian määrä vähenee.
M - Maito. Maitoa kuluu lapsiperheessä mielettömät määrät ja varsinkin jos vauva-aikana käytetään korviketta. Maitoa saa kantaa selkä vääränään kotiin ja välillä ainakin itsestäni tuntuu että oma lehmä olisi oiva vaihtoehto ettei kaupassa tarvitsisi käydä miljoonaa kertaa viikossa hakemassa maitoa.
N - Nänni. Hyvinkin oleellinen sana varsinkin imetykseen liittyen. Kyseessä on uloke, jos lapsi saa yleensä ensimmäisten kuukausien ravinnon ja joka jo pelkästään saattaa olla jonkun mielestä inhottava. Saatika imetykseen liittyvänä asiana. Kyseessä on kumminkin vain uloke kehossa joka löytyy sekä miehiltä että naisilta.
O - Odotus. Ensin odotetaan että tullaan raskaaksi, sitten odotetaan ensimmäistä ultraa, sitten toista ultraa, sitten vauvan syntymää, sitten jokaista kehitysvaihetta erikseen. Raskaus ja lapsiperheen elo tuntuukin siis olevan yhtä odotusta ja tuntuu että koko ajan odotetaan jotakin.
P - Potta. Yksi kuivaksiopettelun perusvälineistä. Toki kaikki eivät pottaa käytä välttämättä ollenkaan ja jotkut lapset oppivat suoraan pöntölle, mutta potta saattaa joskus olla äärimmäisen tärkeä väline.
R - Raivarit. Ehkä hieman negatiivinen sana, mutta liittyy kumminkin lapsiperheisiin hyvin vahvasti. On nimittäin olemassa useammanlaisia raivareita jotka liittyvät lapsiperheisiin. On rintaraivareita, uhmaraivareita, raskausraivareita ja noin miljoona muutakin tilannetta kun hermot saattavat mennä vanhemmalla tai lapsella.
S - Stereotypiat. Lapsiperheisiin liittyy noin tsiljoona stereotypiaa jotka yhdistetään erilaisiin perheisiin ja useimmat näistä ovat yleensä negatiivisia ihan ilman syytä. Suurperheitä pidetään vähävaraisina ja ettei lapset saa niissä tarpeeksi huomiota, teiniäidit luokitellaan yleensä huonoiksi ja epäkypsiksi äideiksi, yksinhuoltajista taasen puhutaan yleisesti todella rumasti. Stereotypioita löytyy siis todella monta ja yhteiskunta voisi vähitellen alkaa luopumaan niistä sillä ne ovat yleensä hyvin ilkeitä.
T - Tutti. Tutti jakaa todella paljon mielipiteitä sillä joissain perheissä se saattaa olla arjen pelastaja ja joissain perheissä taasen totaallisen turha. Niinkuin esimerkiksi meidän perheessä ainoastaan Eemil on käyttänyt tuttia, eikä hänkään kauaa. Vaikka tutti siis jakaakin mielipiteitä niin kenenkään valintoja sen suhteen ei sovi mennä arvostelemaan.
U - Uni. Tätä kirjainta ei tarvinnut edes erityisemmin miettiä sillä sanana uni liittyy hyvin vahvasti lapsiperheisiin. Vauvavuotena unta on luonnollisesti hyvin paljon vähemmän kuin lapsen kasvaessa ja joissain tapauksissa unta ei pahemmin ole vauvavuoden jälkeenkään. Joka tapauksessa melko varmasti suurin osa vanhemmista toivoisi unta olevan enemmän, mutta älä murehdi, kyllä kerkeät nukkumaan edes joskus. Ehkä viimeistään sitten kun lapsi muuttaa pois kotoa. Riippuen tietty hyvin paljon lapsesta että kuinka paljon hän aiheuttaa huolta vielä aikuistuttuaankin....
V - Vaipat. Vaippoja on monenlaisia, samoin kun niiden käyttäjiäkin. On värikkäitä, sekä kivan näköisiä kestovaippoja, on ekologia sekä kotimaisia vaippoja ja on ei niin ekologia kertakäyttövaippoja joiden käyttäjäkunta on melko varmasti suurin erilaisista vaipoista. Vaippoja ostavista vanhemmista löytyy myös erilaisia persoonia ja jotkut jopa kieltäytyvät kokonaan vaippojen käytöstä. Vaippojenkin suhteen on kumminkin hyvä muistaa, että jokainen tekee oman valintansa niiden suhteen ja sitä on turha arvostella.
X - Xylitol. Jokaiselle lapselle ja jopa aikuiselle tärkeä tuote hampaiden hyvinvointia ajatellen ja samalla tuote josta löytyy valinnanvaraa hyvin paljon. Toisaalta kun kaikesta muustakin tuntuu olevan paljon valinnanvaraa niin miksei sitten xylitol-tuotteistakin. Päiväkotia aloittelevien kannattaa muistaa omat xylitol-pastillit päiväkotiin sillä niitä tarvitaan.
Y - Yäk. Tämä sana tulee hyvin todennäköisesti kuulumaan jossain vaiheessa lapsen suusta ja hyvin todennäköisesti myös vanhemman suusta. Meillä sana yäk kuuluu hyvin usein kun tarjolla on esimerkiksi ruokaa joka ei ole jonkun lapsen mieleen ja jopa itse olen sanonut yäk pariinkin otteeseen varsinkin vauvavuotena kun kaikki mitä näkee ei ole niin kauhea mahtavaa tai kivaa...
Ä - Äiti. Yhtä tärkeä sana kuin isikin. Sana jonka varmaan jokainen äiti toivoisi olevan lapsensa ensimäinen sana. Sana jonka kuuleminen voi jopa ärsyttää jos sen kuulee parhaimmillaan sata kertaa päivässä ja asia jonka takia äitiä hoetaan on tyyliä "kunhan sanoin äiti" tai "ei sittenkään mitään". Samalla myös sana joka kuulostaa lähes jokaisen äidin korvaan ihanalta, sekä maailman kauneimmalta sanalta.
Tätä oli pakko lainata, kirjoitin tosin hieman muunnellen: "Meidän perheen aakkoset". Kiva ajatus :)
VastaaPoistaKiva vaan jos tämä kirjoitus inspiroi muitakin :)
Poista