keskiviikko 24. elokuuta 2016

Kun lapsi ei puhu

Meillä on kolme vuotias poika nimeltään Niilo ja hän ei puhu. Tai oikeastaan puhuu neljän sanan verran jotka ovat: ei, en, joo ja namnam. Ei siis järin montaa sanaa ja näin ollen kommunikointi on välillä hieman haastavaa. Eikä se kommunikointi ole haastavinta edes meidän vanhempien kanssa vaan ongelma muodostuu enemmänkin kaverisuhteiden luonnissa. Kaverit eivät nimittäin ymmärrä ja siksi Niilo leikkiikin esimerkiksi päiväkodissa pääsääntöisesti Veetin kanssa.
3-vuotis neuvolassa saimme lähetteen puheterapiaan josta luvattiin lähete tutkimuksiin että miksi poika ei puhu. Tästä huolimatta ensimmäisellä käynnillä ei sanottu sanaakaan näistä tutkimuksista vaan puhuttiin että Niilo käy ainakin 15 kertaa puheterapiassa jota jatkettaisiin mahdollisesti päiväkodin tiloissa ylimääräisellä 20 käynnillä.


Tällä viikolla oli kumminkin toinen käynti puheterapiassa ja saimme hieman enemmän tietoa juuri siitä avusta jota kaipaamme. Puheterapeutti kertoi, että jos Niilo ei ala hyvin pian puhumaan, meidän pitää hakea Kelalta tukea yksityiseen puheterapiaan. Tämä tuki liikkuu kuulemma nimellä vammaistuki ja samalla saisimme hakea vammaistukea.
Puheterapeutti kehoitti hakemaan myös tukea Kelataksi oikeuteen Niilolle jotta poika voisi kulkea puheterapia matkansa taksilla.


Kun nämä miljoona erilaista tukijuttua oltaisiin selvitetty, mentäisiin ensinnä lääkärille joka on erikoistunut puheenkehityksen viivästymään joka sitten laittaisi sen lähetteen sinne yksityiselle puheterapeutille joka sitten vuorostaan laittaisi lähetteen tarkempiin tutkimuksiin. Aika moinen show siis edessä nyt loppuvuoden aikana ellei tapahdu ihmettä joka saa Niilon puhumaan.

Siihen saakka että saadaan joku fiksu selvyys asioista, opettelemme tukiviittomien sekä kuvakorttien käyttöä ja on muuten yllättävän vaikeaa kun opettelukumppanina on 3-vuotias jota ei pahemmin asian oppiminen kiinnosta...

Toivomme että asia etenee pian ja saamme jonkun syyn pojan puhumattomuudelle.

4 kommenttia:

  1. Kelalta saa tukea yleensä vasta kun lapsella on diagnoosi. Siinä kesti meillä vuosi. Tukiviittomien opettelu kannattaa aloittaa n.5 sanasta mitä joudut yleisimmin käyttämään sekä mistä lapsi tykkää. Mutta siis tärkeintä on että vanhemmat osaavat viittomat ensin ja opettavat sitten arjen tilanteissa lapselle. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulemma ei saada diagnoosia ilman tota jotain erikoistunutta lääkäriä jolle pitää saada se Kelan maksusitoumus / tuki sinne yksityiselle... En sit tiiä miten juttu oikeesti menee mutta näin meille sanottiin :D

      Poista
  2. Kelasta haetaan tukea yksityisiin terapioihin esim. Puhe-,toiminta-,musiikki. Mutta erityislääkärillä käytte ennen sitä tutkimuksissa jotta saatte diagnoosin ja lausunnon Kelaan... Ainakin näin on ennen ollut, voi tietenkin olla että asiat ovat muuttuneet. Mutta ainakin kun haen jatkoa terapioihin joka vuosi (myönnetään korkeintaan vuodeksi) joudun käymään foniatrilla hakemassa lausunnon ennen kun kela myöntää jatkoa. Mutta niin tai näin, tärkeintä on että saatte tietoa/tukea kielellisistä vaikeuksista.

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti syy löytyy ja apukeinot kommunikointiin.tsemppiä tuleviin viikkoihin ja kuukausiin.

    VastaaPoista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)