maanantai 2. joulukuuta 2013

2. joulukuuta. VEETIN JA NIILON NEUVOLAKÄYNNIT.

Tänään olimme Niilon 5-kuukautis neuvolassa, sekä heti perään Veetin 2-vuotis neuvolassa. Odotin kovasti varsinkin Veetin neuvolaa, sillä halusin keskustella siitä ettei poika puhu vieläkään sanaakaan ja pikku hiljaa asia alkaa jopa huolestuttamaan. Lisäksi halusin mys kysellä siitä, että Veeti muuttuu äärimmäisen agressiiviseksi lähes aina kun poikaa ei ymmärretä ja suoraan sanottuna se, että 2-vuotias lyö (ja vieläpä lähes tulkoon aina jollain esineellä) alkaa pikku hiljaa raastaa hermoja, sekä huolestuttamaan koska 2-vuotiaastakin löytyy voimaa yllättävänkin paljon.
Jospa kumminkin kerron neuvoloista järjestyksessä, eli ensin Niilon neuvolakäynnistä:

Ensin juteltiin niin sanotusti joutavia, eli neuvolantäti kyseli kuulumisia ja miten on mennyt. Täti kyseli myös, onko huolenaiheita ja kerroin että Niilolle on ilmestynyt ihottumaa aina sellaisten soseiden jälkeen joissa on porkkanaa. Saatiin siis kehoitus välttää sellaisia soseita, mutta samalla pitäisi myös laajentaa kiinteiden syöminen viiteen kertaan päivässä ja lopettaa yösyötöt pikku hiljaa. Kerroin kumminkin etten välttämättä ole ihan vielä valmis luopumaan yöimetyksistä, vaikka se välillä tuntuukin kohtuullisen ilkeältä yhden puhjenneen hampaan vuoksi. Sovittiin että jatkan sen aikaa mikä hyvältä tuntuu, vaikka poika ei varsinaisesti kuulemma enää yömaitoa tarvitsisikaan. Niilon 5-kuukautis mitat olivat siis: 8410g & 69,1cm.
Pituuskäyrä oli hieman tipahtanut, mutta ei huolestuttavasti ja siitä huolimatta poitsu kulkee keskikäyrän yläpuolella, eli on keskimääräistä viisi kuukautta vanhaa hieman isomman kokoinen. Neuvolakorttiin saatiin tekstiksi: "Kiinteät, korvike ja RM. Eritys +. D-vit lisä on. Liikkuu hyvin. Hymypoika. Kasvu OK." Seuraava käynti onkin sitten loppukuusta, joten silloin saadaan taas ajankohtaisemmat 6kk mitat...

Veetin neuvola-ajan alkaessa neuvolantäti kysyi heti alkuun pojan puheesta, sillä hän kuuli jo Niilon ajan aikana ettei Veeti puhu sanaakaan. Juteltiin hetki Veetin puheesta ja siitä, ettei pojan suusta kuulu kuin "tö, tä tai ka". Muutaman kerran olen luullut kuulevani sanan äiti, mutta koska sellaisia tilanteita on tullut vain kerran tai kaksi, niin en laske sitä puhumiseksi. Sovittiinkin neuvolantädin kanssa, että otan yhteyttä puheterapeuttiin ja sovin kontrolli käynnin sinne, jotta asiantuntija voi arvioida puheterapian tarpeen. Lisäksi kerroin neuvolantädille huoleni Veetin agressiivisuudesta niissä tilanteissa kun poikaa ei ymmärretä ja sovimme siitä, että käytöstä tarkkailaan jonkun aikaa, kielletään muunmuassa lyöminen johdunmukaisesti sekä otetaan jäähyt joka kerralla käyttöön. Jos käytös ei noilla muutu parempaan suuntaan, niin aletaan kuulemma miettimään neuvolapsykologin vastaanotolle menoa.
Muuten neuvolantäti kehui Veetiä fiksuksi lapseksi, jonka motoriikka oli erinomaista. Mitään varsinaista huolen aihetta ei siis ole. Veetin 2-vuotis mitat olivat: 13,4kg & 89cm. Neuvolakorttiin täti kirjoitti seuraavanlaisesti: "Rauhallinen poika. Eritys +. Laktoositon maito käytössä. Puhetta ei vielä tule. Puheterapiakäynti. Liikkuu hyvin." Nyt edessä on siis huomenna puheterapia-ajan varaaminen ja toivominen, että sen saisi mahdollisimma pikaisesti. Veetin seuraava neuvola onkin sitten vuoden päästä, paitsi jos agressiivisuus ei rauhoitu niin puolen vuoden päästä.

Siinä olikin tämän kertaiset neuvolakuulumiset. Huomenna taas uusi postaus.

PS. Me koottiin tänään joulukuusi!

1 kommentti:

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)