lauantai 30. tammikuuta 2016

Eemilin 6-vuotis neuvola


Torstaina oli Eemilin 6-vuotis neuvola ja onkin kamala ajatella, kuin meidän pienestä vauvasta on tullut jo näinkin iso poika. Ennen kumminkin Eemilin neuvola-aikaa oli lyhyt kontrolli Leevin liikkumisesta ja se oli ehkä hieman turha käynti sillä Niilo alkoi liikkua juuri tällä käynnillä ensimäistä kertaa. Sovittiinkin siis, että jos Leevi ei liiku kunnolla 8kk neuvolassa niin silloin neuvolasta laitetaan lähete fysioterapiaan (neuvolantäti olisi halunnut tämän lähetteen laittaa jo nyt...).

Onneksi Leevin kummitäti tuli mukaan neuvolaan sillä muuten aika olisi voinut käydä vähän turhan pitkäksi siinä odotellessa kun Eemil oli neuvolantädin kanssa kahdestaan tekemässä tehtäviä. Pituutta pojalla oli jo hieman vajaa 116cm ja painoakin oli tullut juuri sopivasti vuoden aikana. Tämän hetkinen pituusennuste aikuisiälle on 175cm, eli näillä näkymin Eemil taputtelee minua teini-iässä päälaelle kun itse jään pituudessa jalkoihin...


Minun odotellessani odotusaulassa oli neuvolantäti testannut sekä Eemilin kuulon, että näön jotka molemat vastasivat täysin ikäistään. Lisäksi oli testattu puhe, aakkosten osaaminen, laskutaito, värien tunnistus ja erilaisia käsitteitä. Aakkosten osaamisesta tuli sanomista, että oman nimen kirjoittaminen on mukamas aivan turha taito niin kauan kun lapsi ei osaa aakkosia ja aakkoset tulisi osata mukamas jo tähän mennessä, mutta tästä en ota turhaa stressiä. Eemil kumminkin osaa laskea jo viiteenkymmeneen, tunnistaa yksittäisiä sanoja kirjoitettuna ja osaa tosiaan kirjoittaa oman nimensä. Värejä poika oli tunnistanut enemmän kuin keskiverto 6-vuotias.
Puheestakin tuli hieman sanomista. Kuulemma ongelma ei ole se, ettei Eemil äännä kaikkia sanoja kunnolla vaan ongelma on se, ettei Eemil osaa R-kirjainta. Kysyinkin voisiko R-vika johtua siitä etten itsekään osaa ääntää kyseistä kirjainta ja tähän neuvolantäti tokaisi "Kuule, nykyään tommoset ongelmat hoidetaan eikä jätetä vaan olemaan." Jaa, kiitos tästä, saatiin siis lähete puheterapiaan. Saatiin lähete myös adhd-testeihin sillä kertomani perusteella neuvolantäti ja toinenkin oli sitä mieltä, että lähete on laitettava (käytöksestä voisin jossain vaiheessa kertoa enemmän erillisessä postauksessa).

Onneksi tämän kertainen neuvolantäti oli vain tuuraava, sillä täti päästeli muutamia minua ärsyttäviä sammakoita suustaan. Ensinnäkin tämän rouvan mielestä minun tulisi heti samantien lopettaa 7kk ikäisen Leevin yöimetys ja aloittaa soseiden syöttö viisi kertaa päivässä. Ei kuulemma ole hyvä, että tuon ikäinen syö vielä öisin ja että soseita menee vain 2-3 kertaa päivässä. No, mennään omalla vauhdilla niinkuin tähänkin saakka, meillä ei ole mikään kiire soseiden kanssa. Toisekseen sain käskys, että kaikki kolme isompaa lasta pitäisi laittaa päiväkotiin. Ei kuulemma riitä että käymme ulkoilemassa ja avoimessa päiväkodissa omatoimisesti vaan päiväkoti sen olla pitää. Jaa, kiitos mielipiteestäsi, en ole laittamassa poikia päiväkotiin kun kerran voin olla itse vielä poikien kanssa kotona.
Lisäksi tämä neuvolantäti tokaisi, että Eemil piirtää hyvin POJAKSI. Miksei voinut sanoa että piirtää hyvin vaikka muihin ikäisiinsä nähden, tai miksei voinut sanoa vain että poika piirtää hyvin? Miksi pitää sukupuolittaa taidot ja yleistää ettei pojat yleensä osaa piirtää? Vaikka muutkin tokaisut ärsyttivät, niin tuo sukupuolittaminen ärsytti ehkä eniten. Siitä ovatkin saaneet parit tutut jo kuulla kun olen valittanut asiasta... Niin ja vaikkei ollut Veetin, eikä Niilon neuvola-aika, eikä pojat olleet edes mukana niin sain käskyn harjoitella näiden kanssa saksien käyttöä enemmän. Jaa, enpä ollut edes maininnut että harjoitellaanko saksien käyttöä vai ei, joten mikä tämä täti on neuvomaan tässä asiassa kun ei kumpaakaan keskimmäistä poikaa ole ikinä tavannutkaan? Saatkoot pitää mielipiteensä ominaan minun puolestani ja kiitän tosiaan neuvolaa siitä ettei tämä ole vakioneuvolantätimme, voisi muuten jäädä neuvolassa käyminen aika vähäiseksi...

Mutta nyt odottelemme vain soittoa, jossa selviäisi puheterapian ja adhd-testien aika, jotta pääsemme eteenpäin asian kanssa. Toivotaan että ajat olisivat pian jottei venyisi kovin lähelle eskaria asioiden tutkiminen ja eskarin aloitus sujuisi helposti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)