sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Suurperheen plussat ja miinukset

En tiedä, onko oikeasti ihan soveliasta luetella suurperheen plussia ja miinuksia tai onko sellaisia varsinaisesti edes olemassa. Suurperheen arki kun on suhteellisen muuttuvaista ja se mikä tuntuu nyt ihan mahtavalta, saattaakin tuntua joskus tulevaisuudessa siltä että miksi tuo nyt mukamas niin mahtavaa oli. Tai se mikä nyt saattaa tuntua arkea rasittavalta saattaa ajan kullatessa muistot tuntua ihanalta muistolta ja rasittavuudesta ei ole tietoakaan.

Nyt kumminkin eletään tätä hetkeä ja tämän hetkiset ajatukset kuuluvat tähän hetkeen, joten ei kai siitä mitään haittaakaan ole että listaan asioita jotka juuri nyt tällä hetkellä tuntuvat hyvilta puolilta suurperheessä ja ne asiat jotka olisivat joskus ehkä saaneet minut miettimään uudelleen lapsilukua jos joku olisi niistä puolista varoittanut.


Plussat:
* Lapsista on seuraa toisilleen - Varsinkin jos lapset ovat pienillä ikäeroilla niin lapsista on ihan suunnattomasti seuraa toisilleen. Näin ollen vanhemmat eivät joudu kokoajan toimimaan viihdetoimistona, vaan lapset osaavat leikkiä keskenään ja vanhemmille jää aikaa esimerkiksi siivoamiseen tai tv:n katseluun tai minun tapauksessani esimerkiksi blogin päivitykseen.

* Lapset oppivat sosiaalisiksi ja jakamaan pienestä pitäen - Sosiaalisuutta voi toki oppia monella muullakin tapaa, samoin kuin jakamisenkin oppii varmasti myös esimerkiksi päiväkodista tai vaikkapa leikkipuistosta. Kumminkin minusta tuntuu että mitä useampi lapsi niin sitä herkemmin lapsi oppii sosiaalisia taitoja sillä näitä on pakko soveltaa myös kotioloissa jatkuvasti. Ei se oppiminen toki siltikään käy mitenkään itsestään, mutta väittäisin sen silti olevan helpompaa.

* Vanhempien hermot kasvavat - Hermot ovat tottakai välillä tiukilla monen lapsen kanssa, mutta pakko myöntää että hermot ovat myös kasvaneet suunnattomasti. Enää ei hermot mene kamalan pienistä jutuista ja vaikka ne hermot välillä tuntuvatkin menevän lopullisesti niin hermostumisesta pääsee myös nopeammin ohi kuin aikaisemmin.

* Mitä useampi lapsi, sen varmempi on kasvatustapa - En nyt varsinaisesti tiedä onko tämä nyt ihan varsinainen plussa, mutta jokainen vanhempi on varmasti joissain asioissa epävarma kun on kyse esimerkiksi ensimäisestä lapsesta. Itse olen ainakin huomannut että jokaisen lapsen kohdalla olen ollut varmempi toiminta- ja kasvatustavoistani ja enää en kysele ihan jokaiseen pikkuasiaan neuvoa vaan luotan omaan maalaisjärkeeni.

* Oppii ajanhallinnan - Olen myös huomannut, että mitä useampi lapsi niin sitä taitavampi olen ajanhallinnassa. Ainakin itselleni on nimittäin tullut melkoiseksi automaatioksi suunnitella aikataulut etukäteen tai ainakin ruveta valmistautumaan hyvissä ajoin. Lisäksi olen todella paljon mieluummin kaikkialla ajoissa kuin myöhässä, vaikka se ajoissa olo sitten tarkoittaisi pidempään odottelua.

* Sopeutuu aamuvirkkujen yhteiskuntaan - En välttämättä pidä hyvänä asiana sitä, että nykyinen yhteiskunta on aikalailla vain aamuvirkuille soveltuva vaikka asia tuntuukin muuttuvan vähitellen. On sen sijaan hyvä asia että itse olen lasten myötä alkanut sopeutumaan todella paljon paremmin aamuaikatauluihin. Vielä Eemilin ja Veetin syntymän jälkeenkin oli aamuheräämiset yhtä tuskaa, mutta nyt kun lapsia on kaksi enemmän niin aamuheräämiset sujuvat melkein luonnostaan ja en edes osaa nukkua enää kovinkaan pitkään.


Miinukset:
* Rahan menoa ei voi estää - Mitä useampi perheenjäsen niin sitä enemmän rahaa tietenkin menee ruokaan sekä muuhun tarpeelliseen. Onneksi on olemassa tarjouksia, kirpputoreja ja bonuskortit joilla menoja saa hieman pienennettyä mutta pakko myöntää, että kyllä sitä rahaa kuluu siitäkin huolimatta ihan kiitettäviä summia.

* CV:ssä iso aukko kotona olon vuoksi - Usemman lapsen kanssa kotona olon jälkeen on luonnollisesti CV:ssä iso aukko. Itselläni esimerkiksi aukko ansioluettelossa on kuuden vuoden mittainen ja vaikka olen äitiyslomallakin tehnyt satunnaisia keikkatöitä niin onhan se aukko selitettävä jotenkin. Tähänhän sitten auttaa vain se, että kertoo rehellisesti olleensa äitiys- ja hoitovapaalla tuon ajan ja vaikkei lapset saisi vaikuttaa palkkaamiseen niin melko varmasti isompi määrä lapsia vaikuttaa jollain tapaa töiden saantiin. Itse sain onnekseni suhteellisen vaivattomasti töitä, mutta kaikille tämä ei ole niin helppoa.

* Kotitöiden määrä lisääntyy huimasti - Joskus ennen lapsia pidin jo viikottaista suursiivousta rankkana, mutta nyt niitä kotitöitä sitten vasta onkin. Pyykkiä tulee niin kovaa vauhtia ettei pyykkikorin pohjaa näe kovinkaan usein ja imuroidakin saa useamman kerran päivässä. Ruokaa saa onneksi tehtyä isompia satseja kerrallaan ja näin ollen ruuan laitto ei onneksi ole hankaloitunut mitenkään. Mutta uskokaa pois, niitä kotitöitä riittää vaikka muille jakaa...

* Oma aika tuntuu lähinnä kaukaiselta haaveelta - Itse en onneksi kaipaa kamalasti lapsivapaata aikaa ja silloin kun sitä on niin se on todellista luksusta. Joku kumminkin voi kaivata omaa aikaa todella paljon enemmän ja ihan näin varoituksen sanana että mitä useampi lapsi niin sitä hankalampi saada lapsia mihinkään hoitoon, varsinkaan samaan aikaan. On nimittäin hyvissä harvassa ne ihmiset jotka tahtovat hoidettavakseen useamman lapsen samaan aikaan. Itse saan kumminkin olla onnellisessa osassa sillä lapsilla on myös isä joka hoitaa lapsia vuorollaan ja näin ollen molemat saavat omaa aikaa vuorotellen.

Varmasti olisi vielä monta muutakin plussaa ja miinusta, mutta juuri nyt ei tule mitään mieleen. Lisäksi tahdon huomauttaa, että päivääkään ei vaihtaisi pois suurperheen elämästä, mutta jokaisessa elämänvaiheessahan on jotain sellaista mikä ei ehkä ole ihan niin mieluista. Suurperheessä on kumminkin todella paljon enemmän hyvää kuin huonoa ja ainakin meidän perhekoko on täydellinen juuri tälläisenään.

2 kommenttia:

 1. Musta tuntuu, ettei mun hermorakenteella voi ryhtyä äidiksi.

  Se on sen ajan murhe sitten joskus, jos on.

  Ihailen sun avoimuutta ja suoruutta, kiitos kun kirjoitat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu että turha asioita kaunistella, eli mielummin kirjoitan suoraan ja avoimesti kuin kiertelen :D

   Poista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)