lauantai 13. heinäkuuta 2013

Ristiäissuunnitelmia.

Pakko kirjoittaa jonnekin ylös hieman mitä ollaan jo saatu sovittua ristiäisten järjetämisen eteen ja mitä on vielä tekemättä ja mikäs sen luontevampaa kuin kirjoittaa tänne blogiin koska suunnitelmat eivät ainakaan pääse katoamaan täältä. Lisäksi pääsen hieman valottamaan samalla teille lukijoillekin suunnitelmiamme. Kursiivilla on kirjoitettu asiat, joita en ole vielä hoitanut / jotka vaativat vielä miettimistä.

Nimi
Kaikkein oleellisin asia ristiäisten järjestämisessä. Nimi on siis päätetty pitkällisten pohdintojen jälkeen, mutta sitä ei tietenkään paljasteta ennen ristiäisiä. Alunperin olisin tahtonut nimen, joka olisi sopinut Eemilin ja Veetin nimiin, eli nimen jossa on neljä kirjainta ja kaksi E-kirjainta, mutta koska sellaisia nimiä ei ole niin päädyttiin erilaiseen nimeen. Kivoja ns. joukkoon sopivia nimiä olisi kyllä ollut, mutta niissä jokaisessa tökki jokin. Esimerkiksi Leevi esimerkiksi olisi tuonut mieleeni entisessä työpaikassani käyneet vakiojuopon ja Eelis olisi ollut liian samankaltainen Eemilin kanssa. Sen verran voin paljastaa nimestä, että Tyypille tulee kolme nimeä ja kaksi niistä on J:n ehdottamia. Yksi nimi on sellainen että rakastuin siihen jo raskausaikana ja tahdoin ehdottomasti sen osaksi vauvan nimeä.

Paikka ja aika, sekä pappi
Toinen hyvin oleellinen asia ristiäisten järjestämisessä on aika ja paikka. Ristiäiset tulevat siis olemaan sunnuntaina 11.8 ja vietämme niitä kotonamme. Olisi varmaan ollut ns. helpompaa järjestää ristiäiset seurakuntatalolla niinkuin isompien poikien aikana. Jotenkin ei kumminkaan tuo Martinlaakson seurakuntatalo houkuta kun siinä on seinänaapurina baari ja en todellakaan tahdo viettää ristiäisiä ryyppävien ihmisten läheisyydessä. Lisäksi autottomina on helpompaa kun ei tarvitse raahata tavaroita yhtikäs mihinkään. Papiksi varattiin sama pappi kuin isommille pojille sillä hän on J:n perhetuttu ja tuntuu luontevalta että kaikilla pojilla on sama kastepappi. Onneksemme Espoon seurakuntaan kuuluva pappi saa hoitaa ristiäiset Vantaalla...

Ristiäismekko, kastemalja ja valkoinen pieni liina jolla kuivataan vauvan pää
Ristiäismekko saadaan onneksemme lainaan J:n isältä, joka onnistui jostain löytämään oman vanhan ristiäismekkonsa. Tuolla mekolla on siis ikää ihan kiitettävästi ja toivon ettei Tyyppi onnistu esimerkiksi puklaamaan sen päälle tai muutenkaan sotkemaan mekkoa. Kastemalja saadaan lainaan Veetin kummitädiltä, sillä kastemaljaksihan käy kuulemma mikä tahansa läpinäkyvä suht iso malja ja me emme nyt sellaista satu omistamaan, joten onneksemme sekin saadaan lainaan. Vielä pitää kumminkin käydä ostamassa joku valkoinen pieni liina vauvan pään kuivaamista varten, jos emme sellaista keksi lainaan jostain. Onneksi tuo ei todellakaan ole iso investointi joten ei ole edes paha sellaista ostaa. Tyypin pään kuivaamisen meinasin antaa tehtäväksi Eemilille jos poika tajuaa tehtävänsä.

Kummit
Kummit on päätetty jo raskausaikana ja onneksi kaikki neljä siihen hommaan pyydettyä suostuivat samantien. Kummeiksi tulee siis serkkuni (joka on sylikummi), pikkuveljeni ja ystäväpariskuntamme, joista kylläkin mies tulee olemaan vain haamukummi kun ei ole rippikoulua käynyt. Ainakin tällä hetkellä valinnat tuntuvat oikeilta ja toivottavasti tuntuu jatkossakin.


Vieraat
Tarkoitus oli alunperin että pidämme vain pienet ristiäiset juurikin koska pidämme juhlat kotona. No, ne pienet ristiäiset kaatui siihen että omistan liian ison suvun ja liian herkästi suuttuvat sukulaiset. Veetin ristiäisten jälkeen sain nimittäin niin vihaista palautetta osalta sukulaisista siitä kun heitä ei oltu kutsuttu etten jaksa samaa showta enää uusiksi. Oli siis pakko kutsua kummien ja lähisuvun lisäksi kaikki muutkin sukulaiset tädeistä ja enoista ja heidän perheistään lähtien. Loppujen lopuksi kutsuttuja vieraita on 28 kappaletta ja niihin ei ole edes laskettu pikkusiskoani ja hänen miesystäväänsä sillä siskoni ilmoitti suoraan ettei tule paikalle jos meitä ei haittaa. Hän ei nimittäin tahdo tulla paikalle kun talo on muutenkin täynnä ja ymmärrän siskoani vallan hyvin. Onnekseni tiedän ettei kaikki kutsutuista tule kumminkaan paikalle, joten määrä tuskin tulee loppujen lopuksi noin suuri olemaan.

Asunnon järjestäminen jotta vieraat mahtuvat meille
Tämä on suurin ongelma koko ristiäisissä ja en todellakaan tiedä minne saan kaikki vieraat ängettyä. Olohuoneemme kun ei ole mikään valtava vaikka sillä onkin kokoa ja istumapaikkoja nyt ei varsinkaan tule riittämään kaikille. Meillä on nimittäin neljä kappaletta keittiöntuoleja ja sohva johon mahtuu ehkä neljä, ihan maksimissaan viisi istumaan jos oikein änkee. Onneksi kaverini lupasi tuoda kolme kappaletta kokoon taitettavia tuoleja lainaan, joten ainakin 11 ihmistä pääsee istumaan. Tokihan meillä on kaksi kappaletta lasten pieniä muovijakkaroita, mutta niissä tuskin kukaan istuu ellei sitten Eemil ja Veeti. Onneksemme noista vieraista neljä kappaletta on kummeja, jotka kumminkin seisovat, joten istumapaikkoja jää puuttumaan "vain" 13 henkilöltä ja jos en keksi mitään niin saavat seistä. Ilkeältähän tuo kuullostaa, mutta jos kerran sukulaiset olisivat kumminkin suuttuneet jos en olisi heitä kutsuneet niin saavat ymmärtää ettei meillä vain riitä istumapaikkoja kaikille.
Muuten meinasin järjestää niin, että tv-tasosta tulee taso ristiäismaljalle ja tv + tason päällä tällä hetkellä olevat kaiuttimet siirretään minun ja J:n makuuhuoneeseen siksi aikaa. Tarjottavat tulevat keittiöön, jonne pitäisi vielä valkoinen pöytäliina keksiä jostakin, samoin kuin ristiäismaljan alle pitäisi keksiä vielä jostain joku valkoinen liina...

Tarjottavat
Tarjottavat ovat minulle se hankalin mietittävä sillä en todellakaan ole mikään mestarikokki, saatika mestarileipuri ja pelkkä tarjottavien miettiminen aiheuttaa harmaita hiuksia... Onnekseni Eemilin kummi lupasi tehdä täytekakun ja voileipäkakun ristiäislahjaksi, joten ne on hoidettu. Lisäksi yksi Veetin kummitädeistä lupasi auttaa sen verran että tekee porkkanakakun ja toimittaa sen samalla kun tuo kastemaljan, minulle mekon ja tuolit lainaan. Itse ajattelin tehdä ainakin raakasuklaata ja jonkun ruokasalaatin + salaatinkastikkeen (jonka kyllä ostan valmiina). Juomiksi ajattelin kahvia, teetä ja lapsille limua jonka luojan kiitos saa tehtyä Sodastreamilla. Lisäksi ajattelin ostaa jonkinlaisia keksejä, coctailpiirakoita ja tehdä munavoin. Eiköhän siinä ole ihan hyvin tarjottavaa... Minkälaisia tarjottavia muilla on ollut ristiäisissä?
Ainiin ja tarjottavien lisäksi pitää ostaa kertakäyttöastioita, sillä olen hyvin laiska ja en jaksa alkaa tiskaamaan juhlien jälkeen...

Jotain on nyt varmasti unohtunut tuosta listasta ja muutenkin unohtunut jotain suunnitella. Tuleeko teille lukijoille jotakin mieleen mitä en nyt ole listannut, mutta joka kuuluu ristiäissuunnitelmiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)