sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Tuteista, tuttipulloista ja imetyksestä.

Olen tässä parin päivän aikana miettinyt, että onkohan nuo kolme otsikossa mainittua asiaa jotenkin kytköksissä toisiinsa, voi olenkohan tulossa hulluksi omien pohdintojeni vuoksi... Eemiliä nimittäin imetin aikoinaan ainoastaan kaksi viikkoa, kunnes maidon tulo loppui kun en voinut vahvojen särkylääkkeiden vuoksi imettää, Eemil ei myöskään ikinä syönyt tuttia ja pullostakin maito kelpasi vain yhdellä tietynlaisella tuttiosalla.
Nyt kumminkin kun Veetiä imetän edelleen osittaisimetyksellä, niin pikkuherra syö myös tuttia ja maito kelpaa pullostakin sillä ns. normaalilla tuttiosalla (Eemil joi nimittäin ainoastaan Emma merkkisten tuttipullojen tuttiosalla ja myöhemmin ei juonut edes vellituttiosastakaan velliä). Vaikka kuinka ennen Veetin syntymää olin sitä mieltä, ettei Veeti tarvitse tuttia kun ei Eemilkään tuttia aikoinaan tarvinnut, niin kummasti mielipiteet muuttuvat ajan myötä. Tutti kun on niin helppo tyrkätä lapsen suuhun esimerkiksi bussissa, sekä Veetin yöunia saa jatkettua jonkin verran kun laittaa tutin uudelleen suuhun.
Nyt kumminkin kun Veeti syö tuttia, niin on mieleeni tullut jännityksen aihe, että miten tutista pääsee sitten eroon kun sen aika tulee? Eemilin kanssa kun ei tuota ongelmaa luonnollisesti ollut ja muutamia lapsia katsoneena tiedän ettei se tutista luopuminen todellakaan ole helpoin asia lapselle. Toisaalta taas kaikkialla paasataan, että tutti pilaa hampaat ja ihan viimeistään vuoden ikään mennessä pitäisi tutista päästä eroon. Mutta onko se loppujen lopuksi sitten niin paha asia, jos vaikka 3-vuotias syö tuttia ainoastaan nukkumaan mennessä? Tai jos vaikka 3-vuotias joisi iltamaidon pullosta? Joo, itse pyrin siihen että Veetiltä lähtee sekä tuttipullo, että tutti vuoden ikään mennessä, mutta tiedän myös yhden vajaa kaksi vuotiaan lapsen, joka edelleen syö tuttia ja juo tuttipullosta. Eikä kys. lapsen vanhemmat ole asiasta moksiskaan, vaikka ympäristön painostus kyseisistä asioista luopumiseen on kova. Itse olen kumminkin sitä mieltä, että eiköhän jokainen vanhempi osaa itse sanoa, milloin oma lapsi on valmis jostain asiasta luopumaan? Joihan Eemilkin tuttipullosta vielä viime vuoden syyskuuhun saakka öisin, kunnes tuttipullosta päästiin eroon unikoulun avulla. Tuolloin Eemil oli kumminkin jo 1,5-vuotias ja oma mielipiteeni on, ettei Eemil olisi ollut ns. valmis yöpullosta luopumaan ennen tuota. Ja tuolloinkin se oli hankalaa.
Tottakai mitä pidemmälle odottaa tutista ja tuttipullosta luopumista, niin sitä hankalampaa se on. Mutta jos taas ajattelee niin, että tarpeeksi isona lapsi luopuu molemmista itse. Se tuskin aiheuttaa lapselle mitään traumoja, tai pysyä vammoja?

Toinen kiistelty aihe on imetys. Jotkut imettävät lapsiaan jopa kouluikään saakka ja jotkut eivät imetä lastaan edes synnärillä. Miksi siitäkin pitää tehdä niin iso numero? Jostain muistan lukeneeni, että äidinmaidonkorvikkeissa on ihan yhtä hyvät ravintoarvot kuin äidinmaidossakin, joten miksi jokainen äiti joka ei lastaan imetä vähintään puolen vuoden ikään saakka, saa ainakin neuvolassa mulkaisuja osakseen? Eikö tärkeintä ole, että lapsi saa ylipäänsä ruokaa, oli se sitten pullosta tai tissistä? Okei, pakko myöntää, että mielestäni on ehkä jo hiukan inhottavan kuuloista, jos joku vielä yli 3-vuotiasta imettää, mutta silti se on jokaisen oma asia. Olen vain miettinyt, että eikö imetys muka satu sen jälkeen kun lapsella on suu täynnä hampaita? Ja luulisi, että jossain vaiheessa imettävälle äidillekin tulisi olo, ettei imetys ole enää normaalia kovin ison lapsen kohdalla. Esimerkiksi juurikin noiden kouluikäisten imetys...

Äh, nyt aihe lähti rönsyilemään ja en saa ajatuksiani kokoon ilman että kohta alkaisin toistamaan itseäni. Kertokaa ihmeessä omia ajatuksianne noista kolmesta kiistellystä asiasta.

5 kommenttia:

  1. Mä aijon vaan kylmästi heittää tutit pois, kun sen aika tulee - eli varmaankin siinä kesällä/syksyllä. Nytkin ollaan jo tutin syömistä vähennetty. Oikeastaan törkkään tutin suuhun vain yöllä, vielä nyt kun ollaan lopettamassa yösyöttöjä. Musta on hölmöä että kaikki katsovat mua kieroon kun syötän vielä kohta 9kk ikäistä yöllä. Näin kumminkin pääsin ilman suuria taisteluita eroon yösyötöistä.

    Pullon kanssa meillä ei varmaankaan ole ongelmaa - napero ei syö pullosta.

    Mitä imetykseen tulee, niin vaikka ravintoarvot olisivatkin korvikkeessakin ok, niin silti oman äidin maidossa on enemmän kulloiseenkin ikävaiheeseen sopivaa ruokaa. Eikös korvikkeissa mennyt niin että "ykkös korviketta" kuuden kuukauden ikään asti? Ajatteleppa millainen ero on vastasyntyneellä ja 6kk ikäisellä pienokaisella... Luulisi niiden jo siis syövän vähän erilaista maitoakin. Korvike ei tässä pysy mukana...

    VastaaPoista
  2. Siis olen joko tyhmä, tai en muuten vain tajunnut, mutta siis miten tuo äidinmaito muka muuttuu lapsen kasvaessa? Ikinä en siis ole vastaavaa kuullut ja vaikka kuinka pohdin niin en tajua, miten se muuttuu...

    VastaaPoista
  3. Siis tottahan äidinmaidon koostumus muuttuu juuri omalle lapselle sopivaksi lapsen kasvaessa. Ei se nyt samaa kamaa ole koko aikaa, vaan rasva, valkuainen ym pitoisuudet muuttuvat vauvan tarpeita vastaaviksi.

    Tietty ternit (kolostrum) maidot on ne tärkeimmät, jossa on niitä vasta-aineita, mutta myös jatkossa vasta-aineita maidosta löytyy.

    Jos löydän vielä jostain linkin missä tästä oli juttua, niin voin linkata. En tosin muista käsittelikö se ihmisiä vai eläimiä (ja oliko artikkeli suomeksi, viroksi, enkuksi vai ruotsiksi)... mutta ihan sama lajista riippumatta!

    VastaaPoista
  4. Musta noista on kans turha panikoida. Helpompaa varmaan jättää pois 1,5-vuotiaalta kuin 3-vuotiaalta, mutta se riippuu niin lapsesta ja perheestä. Mulle oli 2-v henkinen raja, koska en olis jaksanut 3-vuotiaan kanssa vääntää tutista.

    Me otettiin tutti pois niin, että suunnilleen 1,5 vuotiaasta eteenpäin annettiin enään vaan nukahtamista varten. Nukkuvalta otin siis pois suusta ja näkyviltä. Tosin jo ennenkin annettiin tutti lähinna vaan rauhoittumiseen, nukkumiseen ja joskus autossa tms hätätilanteessa. Sitten jätettiin kokoaan pois kun tyttö oli 1v 9 kk. Viikko meni, että oppi nukahtamaan ilman tuttia ja ois ollu hankalaa jättää poin aiemmin.

    "Aamupullo" eli ensimmäinen aamiainen tuli tytölle pullosta melko pitkään, ehkä 1,5 v. Se taisi jäädä päälle aamuimetyksestä kun haluttiin jatkaa unia (vaikka imetys loppu siinä 10 kk kohdalla) eikä nousta klo 5.30 ylös. Se maito korvattiin jossain vaiheessa litkumaidolla (eli puolet vettä puolet maitoa) ja sitten vedellä. Olisi voinut aiemminkin jättää pois..

    VastaaPoista
  5. Hei,

    meillä keräillään tutteja, tuttinauhoja ja tuttipulloja ja tehdään niistä reborn-nukeille soveltuvia :) meille saa lahjoittaa jos on tarpeettomia. Mailia saa laittaa: lenfuuma@gmail.com

    VastaaPoista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)