keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Puheterapiakiukku

Olen odottanut kuin kuuta nousevaa että saisimme vihdoin Niilolle lähetteen foniatrille ja pääsisimme tutkimuksiin jotta saisimme vihdoin jonkun syyn pojan puhumattomuudelle. Edelleenkään tämä foniatrille pääseminen ei ole lähelläkään ilmeisesti, mutta tänään aamulla Facebookkia selatessa tuli suhteellisen suuri kiukku siitä miten Vantaalla, tai ainakin meidän puheterapiassa hoidetaan asiat.

Eräästä ryhmästä löysin nimittäin keskustelun, että joku oli saanut lääkärin lausunnon vammaistukea varten saman ikäiselle pojalleen kuin mitä Niilo on. Erona vain se, että tämä poika ilmeisesti puhui enemmän kuin Niilo ja poika ei ollut käynyt kertaakaan puheterapeutilla tai missään muuallakaan. Itse kun olin käsittänyt että vammaistukea ei voi missään tapauksessa hakea ennen foniatrilla käyntiä ja ennen diagnoosia. No, selvittelin asiaa hieman ja jo pelkkä neuvolalääkäri voi antaa lausunnon vammaistukeen. Vammaistuki kun ei ole sidottuna diagnoosiin vaan sen voi saada esimerkiksi "pelkällä" yökastelulla. Pelkkä on heittomerkeissä sen takia etten vähättele yökasteluakaan lisävaivaa tuottavana vaan se on ehdottomasti asia jota ei pidä vähätellä jos vanhempi lapsi kärsii siitä.
No, ollaan siis saatu väärää tietoa tästä asiasta ja lopullisen varmistuksen sain tällekin kun soittelin tänään neuvolaan. Vammaistuki tuen nimenä häiritsee edelleen, mutta jo pelkästä minimituesta olisi meidän taloudessamme suunnattoman iso apu kun noita palkattomia vapaita on joutunut ottamaan ihan vain muutaman kappaleen muunmuassa Niilon puheterapioiden takia ja kun sitä rahaa nyt tuskin yhdessäkään lapsiperheessä on liikoja niin ei kyllä ole meilläkään ylimääräistä rahaa. Nyt siis pitääkin saada aika neuvolalääkärille ja pyytää sieltä lausunto Niilosta jotta voidaan kokeilla vammaistuen hakua edes miniminä siihen saakka että saadaan joskus tulevaisuudessa diagnoosi.

Sain myös tänään tietää, että ennen sinne foniatrille menoa pitäisi lapsella olla neuvolapsykiatrin lausunto lapsen kehityksen tasosta, eli siitä onko lapsi ikätasoisensa. Eipä ollut meille kukaan tätä kertonut ja olisipa ollut kiva saada tietää tämä vasta sitten joskus tulevaisuudessa kun lähete pitää itse hankkia neuvolalääkäriltä eikä lähetettä saa esimerkiksi puheterapiasta. Siitäkin soittelin siis tänään neuvolan ajanvaraukseen että tällainen lähete tarvittaisiin. Ensin täti puhelimessa yritti kauheasti kysellä, että kenen neuvolapsykiatrin luona ollaan tähän mennessä käyty ja kun sain selitettyä ettei siellä olla vielä käyty kertaakaan niin ajanvarauksen täti ihmetteli kovasti että miksi ei. Kuulemma jonot neuvolapsykiatrille ovat sen verran reippaan pituiset, että lähete sinne olisi saatava hyvissä ajoin jotta lausunto olisi varmasti olemassa ennen kuin on meidän vuoromme päästä foniatrille. Yksi tapaaminen neuvolapsykiatrin kanssa kun ei välttämättä edes riitä. Nyt on kumminkin onneksi selvitetty tämä asia ja heti huomiseksi on soittoaika neuvolaan jotta saisimme sen lähetteen neuvolapsykiatrille.

Samaan aikaan sain tietää myös lisää asiaa joka meille oli neuvottu väärin. Puheterapeutti kun on koko ajan puhunut että hän laittaa lähetteen Kelan yksityiseen puheterapiaan kunhan ollaan käyty tarpeeksi kauan kunnallisessa puheterapiassa. No, ei mene tämäkään ihan näin vaan kun neuvolasta ollaan saatu neuvolalääkäriltä sekä mielellään myös neuvolapsykiatrilta lausunto Niilosta niin haemme itse Kelan kuntoutustukea yksityiseen puheterapiaan. Voimme siis alkaa hakemaan sitä heti kun saamme tarvittavat lausunnot eikä meidän tarvitse odotella sitä että kunnallinen puheterapautti niin sanotusti antaa luvan tämän hakemiseen. Tämäkin oli kiva tietää vasta nyt sillä yksityinen puheterapeutti kumminkin voi hoitaa puheterapiat esimerkiksi päiväkodissa ja näin ei tulisi niin älyttömästi palkattomia poissaoloja töistä puheterapioiden takia. Tämäkin laitetaan siis hakuun heti mahdollisimman pian lausuntojen saamisen jälkeen.

On hyvin turhauttavaa saada tietää tällaisia "pikkujuttuja" sen jälkeen kun puheterapiassa ollaan juostu pian puoli vuotta. Olisi edes osan asioista voinut hoitaa jo huomattavasti aiemmin kun joku olisi neuvonut vaikka siellä puheterapiassa että miten asiat kuuluu hoitaa. Huomenna onneksi on kumminkin neuvolan soittoaika ja pitää toivoa että sieltä saisin jotain vinkkejä miten nämä kaikki kuuluu oikeasti hoitaa.

2 kommenttia:

 1. VOi itku miten tutulta kuulosti ja tuntui sinun teksti.Itse olen tapellut aikoinaan lapsilleni terapeutit.Toiselle puheterapeutin ja toiselle toimintaterapeutin.Itse sai olla koko ajan ottamassa asioista selvää mitä pitää olla missäkin hakemuksessa ennenkun voi hakea mitäkin.Ensimmäisen kohdalla kaikki menikin suht hyvin puheterapian suhteen mutta toisen suhteen ei.Lastenneurolle sai tapella läheteen.Joka paikassa kaikki vaan sanoi ette kuulu tänne ettekä tänne.Neuvola lääkäri ei tiennyt mistään mitään.Lopulta soitin kelaan ja kysyin kuntoutus ja vammaspuolelta neuvoa.Soitin myös kunnan vammaspalveluihin josta sain vammaspalveluiden sosiaalityöntekijän yhteistiedot ja sen avulla hommat lähtikin rullaamaan.Saatiin neuro aika ja kaikki tarvittavat liitteet hakemuksiin.Noin parin vuoden tappelun jälkeen saatiinkin toimintaterapeutti 8vuodeksi ja korotettu vammaistuki 16vuotiaaseen saakka.Nyt onkin toinen tappelu edessä kun ikää on nuorimmalla 16v ja pitäisi miettiä jatkoa.Joka kuntoutustuelle tai eläkkeelle mitä kela ei nykyään enään annakkaan vaikka tilanne ei tule minkään kuntoutuksen avulla parantumaan.

  Paljon jaksamista ja hermoja! Tappele vain virastojen,neuvolan,terapeuttejen kanssa lopussa se kiitos seisoo ja saat taputtaa itseäsi olkapään että teit sen.

  Mukavaa joulun odotusta perheellesi :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Ihana kuulla etten ole ainoa joka joutuu taistelemaan saadakseen sen avun mikä kuuluu saada. Luovuttamassa en ole ennenkuin saadaan tarvitsemamme apu.

   Mukavaa joulun odotusta myös teille! :)

   Poista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)