torstai 17. marraskuuta 2016

Milloin lapsi on valmis jäämään yksin kotiin?

Lapsen valmiudet jäädä yksin kotiin ovat hyvin kiistelty asia ja sekä neuvolasta, että internetin ihmeellisestä maailmasta tuntuu kaikkialta saavan aivan eri ohjeet siihen milloin lapsi on valmis olemaan yksin kotona. Mitään varsinaista lakiahan asiasta ei ole olemassa, mutta on olemassa suosituksia. Suosituksia jotka muuttuvat sen mukaan kuka niitä kertoo ja kenelle.

Karu faktahan on se, että harvalla suomalaisella on varaa tai mahdollisuus olla kotona niin pitkään kunnes kaikki lapset ovat käyneet ala-asteen kunnialla loppuun. MLL nimittäin ainakin suosittelee omilla sivuillaan, että ala-aste ikäisen pitäisi pääsääntöisesti aina olla aikuisen seurassa ja kun tätä lähtee miettimään tarkemmin niin kuinka monella on tähän oikeastaan edes mahdollisuus. Ja jos lapsi on pääsääntöisesti aina aikuisen seurassa siihen saakka kunnes ala-aste loppuu (eli noin 12-13-vuotiaaksi saakka) niin missä vaiheessa lapsi kerkeää harjoitella yksin olemista ja miten yksin kotona olosta saadaan lapselle turvallinen asia jos sitä ei ollenkaan harjoitella?
Samaisessa linkissä myös kerrotaan, että Englannissa on suositus ettei alle 12-vuotiasta tulisi jättää yksin ikinä ja tämä kuulostaa mielestäni jo hieman kummalliselta. Olisihan se vallan ihana ajatus että voisin olla kotiäitinä siihen saakka että nuorimmainen on yli 12-vuotias mutta onneksi Suomen valtio ei tue rahallisesti tähän saakka kotona oleskelua. Joku saattaa nyt ehkä ajatella että kylläpä ajattelen kamalasti sillä olisihan se kiva kun valtio tukisi kotona olemista pidempiin, mutta ajatellaanpa nyt realistisesti. Jos valtio tukisi jommankumman vanhemman kotona oloa vaikka vain siihen saakka että lapsi menee ensimmäiselle luokalle niin hyvin moni kotiäiti tippuisi työelämästä kokonaan pois. Miettii esimerkiksi tilannetta jossa perheessä on vaikka neljä lasta, jotka ovat syntyneet kolmen vuoden välein. Jos valtio tukisi jommankumman vanhemman kotona oloa siihen saakka että nuorin olisi seitsemän vuotias, olisi perheen vanhempi kotona huimat 19-vuotta. Kuinka suuri todennäköisyys olisi että töitä saisi enää tuollaisen tauon jälkeen ja kuinka paljon verorahoja valtio menettäisi? Tämän lisäksi koska lapsi kumminkin kuuluu päivähoidon piiriin siihen saakka että lapsi aloittaa koulun, tulisi tuon tukemisen jatkua vieläkin pidempään ellei kyseessä olisi äärimmäisen rikas perhe sillä se varsinainen yksin olemisen tarve tulee vasta päivähoito-oikeuden loputtua.

Vaikka se lapsi menee kouluun jo 7-vuotiaana ja siitä seuraavat kuusi vuotta eteenpäin lapsi on päivät koulussa niin ainakaan ensimmäisellä luokalla ne päivät eivät ole kovinkaan pitkiä. Ensimmäisellä luokalla lapsi vielä saattaa päästä iltapäiväkerhoon jos tilaa riittää kaikille jotka sitä tarvitsevat mutta ainakaan Vantaalla tämä iltapäiväkerho-oikeus ei jatku ensimmäisen luokan jälkeen. Vielä toisella tai kolmannella luokallakaan ei ne koulupäivät ole kovinkaan pitkiä joten miten sitten järjestettäisiin se ettei lapsi joutuisi vielä tällöinkaan olemaan yksin hetkeäkään? En toki voi puhua muiden perheiden puolesta, mutta ainakin meidän perheellämme tulee olemaan tilanne että lapset joutuvat koulun jälkeen olemaan ainakin jonkun aikaa yksin kotona ennenkuin jompikumpi vanhemmista kotiutuu. Ne perheet joissa ei tällaista tilannetta ole, saavat olla todella onnellisia hyvästä tilanteestaan.

Tästä päästään kumminkin siihen, että mitä neuvolassa on neuvottu meidän perheellemme. Neuvolan ohjeet eroavat nimittäin todella radikaalisti MLL:n ohjeista, mutta toisaalta neuvolassa onkin todennäköisesti otettu huomioon lapsi yksilönä sekä se etteivät kaikki lapset ole samanlaisia. Meille on nimittäin neuvottu neuvolassa, että jo 4-vuotiaana olisi hyvä harjoitella yksin olemista lyhyitä aikoja kerrallaan jotta lapsella olisi valmiudet kouluiässä olla tarvittaessa ainakin jonkin aikaa yksin kotona. Yhtään lasta kun ei voi ilman minkäänlaista harjoittelua vain jättää yhtäkkiä yksin kotiin sillä paniikkihan siinä iskee melko varmasti suurimmalle osalle. Tämä ikäsuositus joka neuvolalta tuli on kumminkin täysin lapsikohtainen sillä tosiaankaan kaikki lapset eivät ole valmiita jäämään edes minuutiksi yksin kotiin 4-vuoden iässä. Joku lapsi saattaa olla kypsä yksin jäämiselle vasta reippaasti koulun aloituksen jälkeen kun taas joku lapsi on jo pienestä pitäen hihkumassa että tahtoo jäädä yksin kotiin,

Hyvänä esimerkkinä voisin käyttää meidän lapsiamme. Niilo on jo 3,5-vuotias ja en todellakaan osaa kuvitella Niiloa yksin kotona vielä vuoden tai kahdenkaan päästä. Ehkä 2-3-vuoden päästä jos poika fiksuuntuu ja kasvaa käytökseltään huomattavasti. Toinen juttu oli taas Eemil. Eemil alkoi harjoittelemaan yksin olemista jo hieman päälle 4-vuotiaana ja aloitimme roskien viennillä jossa meni maksimissaan kaksi tai kolme minuuttia. Vähitellen pidensimme yksin olon aikaa ja nyt poika voi helposti vajaa 7-vuotiaana olla jo noin puolitoista tuntia yksin kotona. Veeti taasen alkoi harjoittelemaan Eemilin kanssa kahdestaan kotona olemista noin 4,5-vuoden iässä. Nyt kun Veeti täyttää ensi kuussa 5-vuotta niin hän voi helposti olla isoveljensä kanssa kahdestaan kotona noin puolen tunnin ajan.
Veeti ja Eemil pärjäävätkin jo siis jonkun aikaa loistavasti kahdestaan ja Eemil pärjää yksin jonkun aikaa mutta tämä ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Meidän tapauksessamme pojat osaavat käyttää kännykkää soittaakseen jos tulee hätä, pojat osaavat avata oven ja kirmata naapuriin hakemaan apua jos tulee hätä ja tämän lisäksi pojat eivät ole vielä kertaakaan tehneet mitään tyhmää. Joka kerta kotiin tullessa vastassa on pojat tai poika jotka katsovat telkkaria, pelaavat pleikkarilla tai leikkivät omassa huoneessaan nätisti. On nimittäin muutamankin kerran kerrottu mitä ei saa tehdä ja miksei joten nykyisin voin luottaa lapsiini etteivät he tee tyhmyyksiä kahdestaan ollessaan.

Joka tapauksessa lapsen valmiudet yksin kotiin jäämiselle ovat täysin yksilöllisiä, mutta on hieman hassua miten monta vuotta neuvolan ja MLL:n suositukset heittävät toisistaan. Pitääkin ehkä seuraavalla neuvolakäynnillä kysäistä, että mihin tämä heitto ikäsuosituksissa todellisuudessa perustuu.

Milloin teillä on aloitettu tai on suunniteltu aloitettavan yksinolo harjoitukset? Onko teillä mahdollisuus olla kotona kun lapsi kotiutuu ala-asteelta? Jos on niin miten se on järjestetty?

2 kommenttia:

  1. Meillä yksin oloa kotona ovat opetelleet alakoulun aikana. On niin yksilöllistä tuokin. Esim. 12 v poika opettelee nyt vasta lyhyitä hetkiä olemaan kotona,korkeintaan puoli tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo että valmiudet ovat niin yksilöllisiä ja kun toinen on valmis nuorempana niin toinen ei ole valmis olemaan yksin vielä moneen vuoteen.

      Poista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)