perjantai 11. maaliskuuta 2016

Vaippojen käyttö perheessämme

Minua haastateltiin joku aika sitten jo toistamiseen vaippojen käytöstä kun olin siitä aiemmin blogiini kirjoittanut. Ensimäinen haastattelu tuli Kaksplus lehteen ja toinen julkaistiin jo jokunen aika sitten Ylen sivuilla. Ylen juttu luettavissa täältä ja Kaksplussan juttu löytyy täältä. Alkuperäinen juttu vaippojen käytöstä blogissani löytyy sen sijaan täältä.

Periaatteessa mikään ei ole muuttunut ajatusmaailmassani kuivaksi opettelua, tai vaippoja koskien, lapsia vain on tullut yksi lisää ja Niilo on kasvanut tuosta edellisestä postauksesta. Jos ajatukseni ovat jotenkin muuttuneet niin entistäkin rennompaan suuntaan.

Nykyisin sekä Eemil, että Veeti ovat täysin kuivia ja Veetikin on ollut täysin kuiva jo lähemmäs vuoden. Veeti siis oppi jutun juonen hieman aiemmin kuin Eemil, mutta uskon että tähän vaikuttaa myös isoveljen antama malli asian suhteen. Hieman ehkä hankalaa on vielä se, ettei Veeti osaa ilmoittaa kovinkaan ajoissa kun hätä iskee vaan se on sitten juuri sillä samalla sekunnilla kun poika asiasta kertoo ja sen vuoksi välillä saakin juosta pää kolmantena jalkana vessaa etsimässä. Eemil onneksi osaa kumminkin pidättää jo huomattavan pitkiä aikoja ja näin ollen onneksi Eemilin kanssa liikkuessa ei ole niin hirveä hoppu vessareissuille.

Niilo sen sijaan on jo lähes päiväkuiva. Ainakin kotioloissa. Pidemmille reissuille Niilolle laitetaan vaippa ihan vain sen takia, ettei poika esimerkiksi puhu vielä sanaakaan ja näin ollen Niilo ei osaa ilmoittaa kun ja jos hätä yllättää. Poika viettääkin siis hyvin suuren osan päivästään kotona ilman housuja ja näin ollen vessaan meno onnistuu pojalta tarvittaessa hyvinkin ripeästi. Onneksi meillä käyvät ovat jo tottuneet tähän nudisti meininkiin ja näin ollen melkein kukaan ei enää hätkähdä meille tullessaan.

Leevillä on vielä matkaa siihen, että poikaa alettaisi opettamaan kuivaksi joten Leevin kuivaksi opettelusta ei ole vielä mitään kerrottavaa.

Kumminkin suhtaudun edelleen kuivaksi opetteluun rennosti. Lapsi kyllä kertoo kun on valmis opettelemaan kuivaksi ja meidän pojilla ilmennyt puheen hidas kehitys ei ainakaan ole asiaa nopeuttanut taikka helpottanut. On nimittäin huomattavasti helpompi opettaa lasta kuivaksi kun lapsi osaa jo itse ilmaista hätänsä tai vessaan menon tarpeen. Enkä edelleenkään usko, että yksikään lapsi kulkisi vaipoissa aikuisiälle saakka, kyllä ne lapset oppivat kuiviksi kunhan aika siihen on sopiva. Mielestäni kuivaksi opettelu on myös sellainen asia, johon ei tulisi muiden puuttua sillä eiköhän jokainen vanhempi tunne lapsensa parhaiten. Meillä tämä lapsentahtisesti eteneminen tässä asiassa on todettu parhaimmaksi ja en usko, että mielipiteeni siihen tulee muuttumaan ikinä, vaan myös Leevi saa opetella kuivaksi sitä vauhtia kun poika on siihen valmis.

Neuvolan suhtautuminen tähän lapsentahtisuuteen on välillä tuntunut hieman ynseältä ja läheskään kaikki neuvolantädit eivät ole tätä suositelleet. Suositus kun tuntuu olevan neuvolassa, että viimeistään 2-vuotiaana lapselta otetaan vaippa pois, mieluiten jo aiemmin. Olen kumminkin onneksi kasvannut suhteellisen paksun nahan neuvolan sanoja vastaan jos en ole samaa mieltä ja näin ollen en ota tästäkään ylimääräistä stressiä.

Lyhyesti sanottuna jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee, älkää antako ulkopuolisten aiheuttaa turhaa stressiä jos ulkopuoliset eivät ole kanssasi samaa mieltä. Itse tunnet lapsesi parhaiten ja tiedät milloin lapsi on valmis mihinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)