tiistai 16. syyskuuta 2014

Kun kotiäitiys ei olekaan aina kivaa.

Hieman olen arkaillut tästä aiheesta kirjoittamista, koska suoraan sanottuna pelkään kukkahattutätien reaktioita aiheeseen... Koska kumminkin varmaan kaikki äidit tietävät, ettei se kotiäitiys ole aina ruusuilla tanssimista, niin kaipa niitä hermoja riistäviäkin puolia voi hieman valottaa.

Kun odotin Eemiliä, tiesin kyllä, että uhmaikä tulee joskus vastaan ja että jokaisella lapsella on joskus uhmaikä, joka voi vieläpä kestää kohtuullisen pitkäänkin. Enkä osannut aavistaa vielä Eemilin vauva-aikanakaan mitä olisi edessä, vaikka välillä vauvavuoden heräilyt ottivatkin koville, varsinkin kun Eemilin yöheräilyt saatiin loppumaan vasta kun poika oli 1v10kk vanha ja silloinkin ensikodin unikoulun avulla kun odotin lähes viimeisilläni Veetiä.
Uhmaiän alkupuolella, joskus silloin kun Eemil oli noin 3-vuotias, ajattelin että tällaistako se uhmaikä on, kiukuttelua ja huutoa? Sehän oli vielä ihan siedettävää ja vaikka välillä jaksaminen oli koetuksella, ei se uhmaikä tuntunut alkuunsakkaan niin pahalta kuin olisin voinut ehkä kuvitella.

Nyt on kumminkin toinen ääni kellossa, se uhmaikä ei olekaan enää mikään ihan siedättävä asia ja lapsen kehitysvaihe jonka voi noin vain kestää. Ei, vaan nykyisin on oikeasti hermot koetuksella ja välillä tekisi mieli juosta ulko-ovesta ulos huutamaan. Välillä on myös olo, että tekisi mieli lukita Eemil parvekkeelle ja itse kirmata sisälle, laittaa musiikit täysille ja vain odottaa että pojan raivo laantuu. Valitettavasti en kumminkaan voi tehdä kumpaakaan noista, vaan Eemilin raivoaminen on vain kestettävä ja on yritettävä kaikkensa, jotta sen uhmakohtauksen saa loppumaan.

On vain helpommin sanottu kuin tehty tuo kestäminen ja rauhoittelu. Uhmakohtauksen aiheutumiseen ei nimittäin tarvita nykyisin mitään kovinkaan ihmeellistä, vaan raivoamiseen riittää sellaisetkin pikkuasiat kuin esimerkiksi väärin voideltu leipä, juusto ja leikkele väärinpäin leivän päällä, väärä pehmolelu sängyllä, telkkarin kiinni laittaminen kun sitä on katsottu jo tarpeeksi, se että jompikumpi pikkuveljistä ottaa lelun jolla Eemil ei alunperin edes leikkinyt, maidon kaataminen väärän väriseen mukiin ja melkeinpä ihan kaikki mitä nyt ylipäänsä satutaan tekemään päivittäisissä rutiineissa. Pahimman uhmakohtauksen saa kumminkin aikaan se, että Eemiliä käsketään siivoamaan oma huoneensa.

Teinkin virheen silloin joskus kun siivosin itse Eemilin huoneen, jos poika ei sitä siivonnut kun minulla vain yksinkertaisesti meni hermot huoneen sotkuisuuteen. Näin Eemil oppi, että kun on tarpeeksi kauan siivoamatta omaa huonettaan, kyllä se äiti tulee sen siivoamaan. Olisi vain pitänyt uskoa sitä, kun J sanoi, että poika siivoaa itse huoneensa tai muuten huono on siivoamatta.
Nykyisin jo pelkkä vihjaus huoneen siivoamisesta saa Eemilistä esille raivoavan pikkuhirviön. Olen jo useamman kerran saanut kokea, kuinka noin pienessä lapsessa on voimaa kuin pienessä kylässä ja voin sanoa, että jo tuo vajaa 5-vuotias saa aikaan mustelmia, naarmuja ja ei ole itkukaan ollut kamalan kaukana muutamina kertoina kun voimat tuntuu välillä olevan suoraan sanottuna täysin loppuun kulutettu.
Nytkin omassa kropassani on mustelmia ja olkapääni on naarmuilla ja minkä takia? Sen vuoksi, etten suostu antamaan periksi huoneen siivouksen suhteen. Silmäänikin särkee kun Eemil onnistui täräyttämään silmäkulmaa nyrkillään ja kaiken tämän lopputulos oli jälleen kerran se, ettei poika kumminkaan siivonnut sitä huonettaan. Ei, koska kello oli tappelun jälkeen jo niin paljon, että oli aika siirtyä iltapalalle, iltatoimille ja nukkumaan. Eli jälleen kerran lapsi voitti tahtojen taistelumme ja näin ollen ensikerralla tahtojen taistelu tulee taas olemaan vaikeampi.

Kyse ei myöskään ole siitä, etteikö Eemil saisi rangaistusta tuollaisesta käytöksestä, vaan poika kannetaan aina nurkkaan istumaan / seisomaan, ihan miten tahtoo nurkka-aikansa viettää ja poika laitetaan myös pyytämään anteeksi jos siitä on kyse. Kumminkaan tuo nurkkarangaistus ei näytä toimivan, vaan Eemil viettää nurkassa juuri sen ajan mitä poikaa pidetään siellä ja heti kun käännän selkäni, lapsi kirmaa pois nurkasta ja jälleen sama juttu alusta. Lopulta tämä nurkkaan vieminen menee lähes tulkoon aina siihen, että istun Eemilin kanssa nurkassa, pitämässä raivostunutta, hakkaavaa, purevaa, potkivaa ja raapivaa lasta väkisin sylissäni jotta saisin pojan rauhoittumaan ja istumaan rangaistuksensa loppuun. Ja istuuhan Eemil lopulta sen neljä minuuttia siellä nurkassa, mutta se työ minkä saa nähdä sen eteen, että poika kärsii rangaistuksensa loppuun saakka, se on se joka tuntuu välillä ylitsepääsemättömän uuvuttavalta. Eikä asiaa tosiaankaan helpota se, että Eemil on muutenkin voimakastahtoinen lapsi, joka tahtoo saada tahtonsa läpi tai joka laittaa kaikki muut kärsimään käytöksestään jos ei saa sitä tahtoansa läpi.

Suoraan sanottuna, kyllä, välillä olen äärimmäisen väsynyt tähän kaikkeen tappeluun uhmaikäiseni kanssa ja päälle laskee vielä satunnaiset huonosti nukutut yöt, uhmaikäänsä aloittelevan Veetin ja Niilon, joka kaipaa muuten vaan paljon huomiota, ei se itku ole oikeasti aina kaukana. Välillä olen jopa ajatellut, että mitä ihmettä olen tehnyt väärin noiden lastenkasvatuksen kanssa kun uhmaikä onkin tuollaista?
Onnekseni minulla on kumminkin kavereita, joilla on myös uhmaikäisiä lapsia ja joiden lapset ovat kuulemma aivan samanlaisia uhmaiässä kuin meidän Eemil. Onnekseni myös netin mammapalstoilla suurin osa sanoo, että tuo on normaalia uhmaikää joka menee ohi. Onnekseni neuvolassakin hoetaan että tuo kuuluu normaaliin uhmaikään ja onnekseni uhmaikäisten lasten äidit jaksavat myös kannustaa tilanteen kanssa. En siis ole yksin tämän uhmaiän kanssa. Nämä asiat auttavat jaksamaan, samoin kuin se, että tämä on oikeasti taas vain kausi joka menee ohi.

Todellisuudessa en vaihtaisi päivääkään pois äitiydestä ja todellisuudessa Eemil osaa olla myös ihana, kiltti ja muita ajatteleva lapsi jonka kanssa on ilo viettää aikaa ja touhuta silloin kun poika on hyvällä tuulella. Ne hetket kun Eemil käyttäytyy kuin pieni enkeli, ne luovat uskoa siihen että kyllä poika oppii vielä käyttäytymään ja saan lapseni tottelemaan. Ehkä se huoneen siivouskaan ei lopulta ole oikeasti niin vakava asia.

Toivon tosiaan, että nyt kerrankin kun kerron avoimemmin siitä, kuinka kotiäitiys ei olekaan aina ihanaa, että jokainen kommentoija osaisi miettiä kommenttinsa sisältöä ennen sen lähetystä. Olisi myös ihana saada vertaistukea muiden uhmaikäisten vanhemmilta ja vaikkapa neuvoja, kuinka tuota uhmaa voisi hillitä.

Pojat tahtoivat ostaa mulle kukkia.
Järjestettiin Eemilin kanssa osa pehmoleluista seinälle talteen.
Eemil tahtoi auttaa vaunujen työntämisessä.

6 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Todellakin on lupa sanoa, että äitiys ei aina ole mitään ruusuilla tanssimista. Itse kuvailinkin meidän uhmiksen jäähyraivareita miehelle viimeksi niin, että kuulostaa kun se siellä jäähypenkillä muuntautuisi ihmissudeksi tai vastaavaksi. Voin myös todeta, että toisinaan mun tekis hetken aikaa mieli muuttaa täältä meiltä vaikka ööööö. Naapuriin....tai siperiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että muidenkin tekisi mieli välillä karata uhmaa jonnekin mahdollisimman kauas. :)

      Poista
  2. Olet oikeassa; kotiäitiys ei todellakaan ole aina kivaa. Musta on jotenkin ihanaa, miten suoraan kirjoitit teidän haasteesta uhmaikäisen kanssa - ei sillä, että uhmaikä haasteineen olisi ihana, vaan se suoruus millä asiasta puhut.

    Eipä sitä tosiaan joskus vauva-aikana tiennyt, mitä uhmaikä voi tuoda tullessaan. Totta kai sen tiesi ja tiedosti, että uhmaikä kuuluu lapsen kasvuun ja että se on sitten siellä jossain, mutta mulla itselläni kun ei konkreettisia esimerkkejä oikein ole ollut, niin kaipa se kiukutteleminen tuli jollain tavalla vähän shokkina ja ihmettelin, että mihin se mun aurinkoinen taaperoni on kadonnut ja miksi tämä on koko ajan yhtä kiukuttelua?

    Meillä uhmikseen ei ole kuulunut läpsimistä, raapimista tai puremista äitiä tai isää kohtaan, mutta siskokset meinaavat välillä kurittaa toisiaan. Toki tähän on puututtu/puututaan heti ja koska moinen on vähentynyt melkein olemattomiin, niin kaipa niillä jäähyillä ja muilla toimenpiteillä (esim. joku lapselle tärkeä asia otetaan pois vaikkapa seuraavaan päivään saakka, ja sen saa takaisin kun on ymmärtänyt yskän) on ollut vaikutusta asiaan.

    Meillä uhmaiän kanssa on tuntunut olevan haastavinta nukkuminen. Siis ihan älytöntä värkkäämistä ja riehumista, uhmailua, leikkimistä ja villiintymistä koko homma... ja tästä kaikesta on tietenkin seurannut väsymystä, niin lasten kuin vanhempienkin, koska unta ei ole tullut likimainkaan riittävästi.

    Tosin tuo nukkumistouhu tuntuu nyt rauhoittuneen meillä - ainakin väliaikaisesti, ja toivotaan että tilanne tällaisena pysyisi jatkossakin.

    Kesäheinän kanssa uhmakohtauksia käydään läpi pukemistilanteissa. Tyttö siis haluaisi pukea itse, mutta kun ei aina onnistu eikä aina ole aikaa odottaa puolta tuntia, että toinen saa vaatteet päälleen, ja kun ei se pikkuinen haluaisi itseään autettavankaan... Argh. Mä olen siinä tilanteessa vain kylmän rauhallisesti pukenut hänet rimpuilusta huolimatta ja jutellut rauhallisesti ja vienyt sitten esim. autoon jos ollaan autolla oltu johonkin lähdössä. En ole lähtenyt mukaan kiukutteluun, ja se on yleensä todennut parhaiten. Lapsen kiukun laannuttua olen koettanut pitää häntä sylissäni ja kertoa, että rakastan häntä.

    Tosin monessa muussakin asiassa meillä on purrut tyyneys - vaikka tiedänkin, ettei aina ole ihan helppoa olla viilipyttynä. Meillä on koetettu pukea lapsen tunteita sanoiksi, toisinaan on saatettu sylitellä tai sitten olla sylittelemättä mutta pysytelty kuitenkin siinä ihan näkösällä, jotta sitä uhmakohtausta ei ole lapsen tarvinnut käydä läpi yksinään.

    Ei tästä kai mitään kovin järkevää vastausta muodostu, päätä ja silmiä pakottaa (kuumeessa kun olen) eikä aivot tunnu muutenkaan ihan toimivan... Mutta kerrohan jatkossakin, kuinka teillä sujuu uhmaiän kanssa - munkin pitäisi tehdä aiheesta postaus jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia heti alkuun kommentistasi! :)
      Meillä on Veetin alkava uhma alkanut myös ilmenemään nukkumisongelmina, kun milloin mikäkin on pielessä nukkumaan mennessä ja nukkumaanmeno venähtää luvattoman myöhäiseksi, lisäksi yölläkin on lähes joka yö joku pielessä niin että yölläkin on pakko herätä huutelemaan...

      Ja Niilon kanssa meillä taas on tuo pukemisongelma, ei niinkään että poika haluaisi itse pukea, vaan että poika tahtoisi hengailla alasti kaiket päivät ja siksi vaatteiden päälle saaminen on järjettömän taistelun takana.

      On ihailtavaa jos pystyt pysymään tyynenä uhmailun aikana, itsekin nimittäin yritän kovasti, mutta aina se tyyneyden pitäminen ei ole niin helppoa. Onneksi on parveke jonne voin lukittautua minuutiksi tai kahdeksi rauhoittumaan niin tyyneys palaa taas :D

      Ja pyrin kirjoittamaan jatkossa lisääkin uhmaiästä, nyt kun rohkaisin itseni ja kirjoitin siitä ensimäisen kerran. :) Pitäisi tehdä Niilon ja Veetinkin uhmailusta oma postauksensa (tai Niilon "uhmasta") kunhan kerkeän.

      Poista
  3. Ja sä ihmettelet miksei mulla oo vauvakuumetta? :D

    VastaaPoista
  4. Kyllä noi lapset oikeesti on ihania, vaikka ei aina siltä vaikutakkaan :D

    VastaaPoista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)