keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Kuivaksi opettelu.

Tämä on aihe, josta haluan kirjoittaa pääsääntöisesti vain muistutukseksi itselleni, jotta voin vaikkapa tarpeen tullen luntata täältä kun on Niilon aika opetella kuivaksi, mutta toki muutkin saavat katsoa neuvoja jos tuntevat että tästä kirjoituksesta jotain apua on.

Eemilhän oli alkuun päiväkuiva jo vähän päälle 1,5-vuotiaana kun poika oli ryhmäperhepäiväkodissa ja silloin poika oppi päiväkuivaksi hoidossa. Alkuun Eemil oli päiväkuiva vain hoidossa ollessaan, mutta pikku hiljaa kun uskaltauduin pitämään poikaa enemmän ilman vaippaa, alkoi päiväkuivuus onnistua myös kotioloissa. Tämä tapahtui joskus 2,5-vuoden iässä ja tarkoitti omaksi harmikseni lisää lattioiden pesu, sekä lisäpyykkiä kun vahingoilta ei vältytty alkuun kovinkaan montaa kertaa. Tästä huolimatta onnistuin kasaamaan hermoni ja Eemil saatiin päiväkuivaksi myös kotona sitkeän harjoittelun tuloksena. Kumminkin Eemilin päiväkuivuus taantui hetkeksi vähän päälle vuosi sitten kun muutimme ja poika käytti hetken aikaa vaippaa muuton jälkeen, kunnes totesin että nyt riittää ja nappasin tylysti vaipan pois. Vahinkoja sattui vain muutama ja sen jälkeen poika osasi olla täysin päiväkuiva jopa kaupoilla käydessämme, jolloin ollaan muutamaan otteeseen jouduttu juoksemaan kiireellä muunmuassa ruokakaupasta ulos etsimään vessaa.

Yökuivaksi Eemil oppi noin 3,5-vuotiaana, vähän tähän nykyiseen asuntoomme muuttamisen jälkeen kun totesin päiväkuivaksi oppimisen jälkeen, että nyt saa riittää vaipan pito yölläkin. Tällöinkin nappasin vaipan vain tylysti pois ja ohjeistin Eemiliä, että jos yöllä tulee hätä, mennään vessaan aivan kuin päivälläkin. Varauduin kumminkin siihen, että saan seuraavina öinä juosta vaihtamaan lakanoita ainakin tsiljoona kertaa ja senpä vuoksi olikin kohtuu suuri yllätys kun poika tosiaan ryhtyi yökuivaksi sen siliän tien. Okei, ihan rehellisesti sanottuna, kyllä Eemilillä on vieläkin käynyt yöllä vahinko muutamaan kertaan, mutta sellaista se on pienen lapsen kanssa ja en edes oleta että 4,5-vuotiaalla olisi täydellinen pidätyskyky tai että tuon ikäinen tajuaisi mennä yöllä oikeasti vessaan jos näkee esimerkiksi jännää unta tai vastaavaa. Ja onnekseni vahingoistakin selviää sillä, että heittää lakanat vaihtoon, kyseessä ei siis onneksi ole mikään vakava asia.

Veeti taasen vasta opettelee päiväkuivana oloa ja oikeastaan vasta vain kotioloissa. Vaippa otettiin Veetiltä pois heinäkuun lopulla, eli noin 1,5kuukautta sitten ja noin 2,5-vuoden iässä. Myöhemmin siis kuin Eemililtä alunperin, mutta aiemmin kuin mitä Eemil oli lopulta päiväkuiva. Osittain tätä kuivaksi harjoittelun aloittamista on hidastanut myös kommunikointiongelmat Veetin kanssa, mutta nyt kun poika on alkanut puhumaan enemmän, on helpompi ottaa selvää milloin hänellä on vessahätä. Luonnollisesti kuivaksi opettelu onkin siis myös huomattavasti helpompaa...
Miksi sitten Veeti harjoittelee päiväkuivuutta vain kotona eikä esimerkiksi ulkoillessa? Tämä ihan sen vuoksi, että Veeti osaa käydä itse vessassa silloin, jos poika on ilman kalsareita tai ilman vaippaa, mutta heti jos erehdyn laittamaan edes kalsarit jalkaan niin vahinko tapahtuu. Vielä on siis harjoiteltavaa, mutta pidän jo sitä edistysaskeleena että Veeti menee itse vessaan silloin kun on tarve.

Miksi emme sitten aloittaneet kuivaksi opettamista jo aiemmin? Koska itse olen sitä mieltä, että lapset kyllä ilmaisevat kun ovat valmiita oppimaan kuiviksi ja minulla ei henkilökohtaisesti ole mikään kiire hoputtaa lapsia siihen. En myöskään usko, että lapsi hengaisi koko loppuelämäänsä vaipassa, vaikka vaipattomuutta ei alettaisikaan harjoittelemaan heti vuoden iän jälkeen, taikka niinkuin joissain tapauksissa jo ennen yhden vuoden ikää. Eikä minulla suoraan sanottuna kestäisi hermotkaan sellaista hommaa, vaan koko perhe pääsee paljon helpommalla kun sitä aletaan harjoittelemaan silloin kun lapsi ilmaisee siihen halukkuutta, tai sitten kokeilemalla aina välillä olisiko lapsi jo valmis siihen. Ja meillä tämä taktiikka on toiminut erinomaisesti, vaikka toki ymmärrän niitäkin joilla on omat tapansa toimia. Onkin hyvä, että kaikilla on hieman erilaiset tavat, sillä en usko että kaikille edes sopisi toistensa tavat toimia eri asioissa.

Vaikka kirjoitankin tämän postauksen pääasiassa vain itseäni varten, niin toivon, että tämä avaa näkökantoja myös niille jotka ovat kovasti ihmetelleet sitä, miksi annan lasten pitää vaippaa vielä suhteellisen reippaasti yli 2-vuotiaana. Ja niille, jotka ovat olleet sitä mieltä että jotain on mennyt vikaan kun en ole "jaksanut" opettaa lapsia kuivaksi aiemmin. Olen nimittäin kuullut muutamilta tutuilta joiden lapset ovat oppineet kuiviksi jo todella paljon aiemmin, että se on vaan laiskuutta jos ei saa lasta oppimaan kuivaksi ihan viimeistään 2-vuoden ikään mennessä. En tiedä edes, lukevatko kyseiset ihmiset tätä blogiani, mutta jos lukevat, niin toivottavasti he ajattelevat sanojaan ensi kerralla hieman tarkemmin. En nimittäin tosiaankaan pidä itseäni laiskana, taikka saamattomana äitinä, vaan haluan ennemminkin ajatella, että etenen lapsentahtisesti niissä asioissa, joissa se tuntuu luontevalta ja fiksummalta.

Jossain vaiheessa olisi edessä Niilonkin kuivaksi opettaminen, mutta josko odottelen jälleen ihan rauhassa että poika itse osoittaa valmiutensa hommaan ja sitten otan vasta vaipan pois käytöstä. Nyt ollaan tyytyväisiä siihen että talossa on vain yksi vaippoja käyttävä, vaikkakin Veetikin käyttää vielä vaippaa sekä nukkuessaan, että ulkona.

Milloinkas teillä on luovuttu vaipoista? Tai milloin se on suunnitelmissa? Suunnitteletteko tuollaisia edes etukäteen?

4 kommenttia:

  1. Lapsella on n. 1,5v-2 vuotiaana herkkyyskausi kuivaksioppimiseen, jolloin kuivaksiharjoittelu on kannattavinta aloittaa. Ja tätä ennen tutustua toki pottaan/pönttöön eri tavoin.

    Näin itsekin olemme toimineet, ilman painostusta. Saa nähdä milloin vaipat jää pois :)

    VastaaPoista
  2. Juu, meille kerrottiinkin neuvolassa tuosta herkkyyskaudesta ja ollaankin kokeiltu jo tuossa iässä vähän sitä pottaa / pöntön supistajaa, mutta todettu että kun lasta ei selkeästi kiinnosta, niin ei olla viittitty siihen painostaakkaan :)

    Meidän pojat ovat nimittäin oma-aloitteisesti siirtyneet suoraan pöntöllä istumiseen ja skipanneet tuon pottavaiheen vaikka potta onkin koko ajan esillä :D

    VastaaPoista
  3. Ei kyllä avannut näkökantoja mitenkään se sun postaus. Ensimmäisen lapsen kuivaksiopettelu oli ulkoistettu ryhmäperhepäivähoitoon mutta jos päivät pystyy olemaan lapsen kanssa kotona niin en kyllä ymmärrä yhtään, miksi vaipat vielä yli 2v käytössä. Öisin ihan ok mutta muuten siihen menee maks. muutama kuukausi kun lapsi oppii että ei tunnu kivalta kun housut kastuu. Lapselle pitäisi antaa vaan mahdollisuus! :) Lapsentahtisesti eteneminen toki kuulostaa kauniilta mutta miksi ihmeessä sen lapsen pitäisi luopua helpommasta vaihtoehdosta (vaippa, joka imaisee pissat/pissat suoraan lattialle vs märät housut)...eiväthän ne tyhmiä ole, samalla tavalla me aikuisetkin valitaan usein helpompi vaihtoehto. Lapsen elämään kuitenkin kuuluu tälläisiä kivoja luonnollisia pieniä kehitystehtäviä, jotka auttavat lasta kasvamaan ja vahvistamaan itsetuntoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimäisen lapsen kuivaksiopettelua ei kylläkään ulkoistettu yhtään mihinkään, vaan kuivana oloa oltiin harjoiteltu kotonakin, vaikkakin niin että vaippa oli jalassa, mutta vessaan vietiin tietyin väliajoin ja aina kun Eemil ilmaisi, että olisi tarve mennä vessaan.
      Ja meillä lapsi saa pitää vaippaa jos siltä tuntuu. Eemil itse tahtoi pitää vaippaa jalassa ja se ei ollut itselleni mikään ongelma, kaikille kolmelle on kyllä annettu mahdollisuus olla myös ilman vaippaa jos lapsista on siltä tuntunut.
      Missään vaiheessa yhdenkään lapsen kohdalla ei ole meillä myöskään neuvolassa sanottu, että tehtäisiin "väärin", vaan neuvolassa on kehoitettu tekemään juuri niin kuin meistä ja lapsista tuntuu parhaimmalta. Luotan siis siihen, että jos kuivaksi opettelu lapsentahtisesti olisi paha asia, siitä sanottaisiin varmasti ammattilaisten toimesta.
      Meillä lapsen tahtisuus on kumminkin toiminut tässä asiassa ja tällä hetkellä Eemil on sekä päivä-, että yökuiva, Veeti päiväkuiva ja harjoitellaan yökuivana oloa ja Niilo on vielä täysin vaipoissa. Kaikilla toki on erilaiset tapansa toimia ja niin se yleensä meneekin kaikessa lastenkasvatukseen liittyvässä, mutta me aiomme jatkossakin edetä lapsentahtisesti...

      Poista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)