lauantai 26. syyskuuta 2015

Mammalandian blogiyhteistyö: Vauvavuoden turhakkeet ja tarpeellisuudet

Varsinkin ensimäistä lastansa miettivät yleensä, että mitä kaikkea sitä vauvavuoden aikana oikein tarvitseekaan? Tavaraa tuputetaan joka suunnasta, uusia tavaroita tulee markkinoille jatkuvalla syötöllä ja jokaisella on omat mielipiteensä siitä, mitä vauvavuoden aikana oikein tarvitseekaan. Itse muunmuassa hankin Eemiliä odottaessa mielettömän läjän tavaraa ja suurinta osaa ei tullut sitten loppujen lopuksi edes käytettyä. Leevin kanssa osasin olla hillitympi ja tavaraa ei kertynyt kiloittain nurkkiin pölyyntymään, vaan tiesin jo hieman että mitä se vauva oikeastaan tarvitseekaan.

Tässä pieni listaus siitä, että mitkä itse koen meille tärkeiksi tavaroiksi vauvavuoden aikana ja mitkä tavarat hylättiin tarpeellisten listalta jo Eemilin vauva-aikana.

Ensi alkuun jos kertoisi hieman turhakkeista:
Hoitopöytä - Vaippa on tullut vaihdettua kaikkien neljän aikana juuri siinä, missä on silloin kun vaipan vaihdon tarve on ilmennyt. Eemilin ollessa vauva jaksoin raahautua hoitopöydän luokse alle kahden käden sormilla laskettavan määrän kertoja. Itse en vain näe järkeä nurkassa pölyyntyvässä hoitopöydässä joka kerää päälleen kaiken romun ja jota ei lopulta tule edes käytettyä...

Tutti - Meillä ei ole lapset pahemmin tuttia syöneet ja itseasiassa Leevi on ollut ainoa kelle olen tuttia edes tarjonnut. Eipä kelvannut Leevillekään tutti, joten meillä tuo kapistus on jäänyt aika lailla turhaksi. Ellei lasketa sitä, että Niilo on nyt adoptoinut Leeville ostetut tutit omiin leikkeihinsä... Loppujen lopuksi vauva pärjää loistavasti ilman tuttia ja eipä ole ainakaan tutista vieroittamisen kanssa ongelmia.

Kantoliina - Tämä on sinällään hieman väärässä kategoriassa, mutta koska kantoliina ei meidän käyttäämme ole oikein ikinä soveltunut niin lasken sen turhakkeeksi. Ostin kantoliinoja kaksi kappaletta, joista toinen pölyyntyy edelleen meillä vaikka selkäni ei ikinä ole kestänyt kantoliinan käyttöä kunnolla. Liekö sitten johtunut vääränlaisista sidonnoista vai muuten vaan huonosta selästä, mutta käyttöä tuolle ei ole pahemmin ollut.

Kylpylämpömittari - Itse olen mitannut kylpyveden lämpötilan alusta alkaen kädellä niin, että vesi on ollut hieman lämpimempää kuin kädenlämpöistä. Vaikka kylpylämpömittari onkin siis tullut jokaiselle lapselle äitiyspakkauksessa, niin ei sille ole tullut tarvetta..

Potkuhousut ja alle 80cm kokoiset paidat - Omasta mielestäni ehkä hankalin vaatekappale ikinä. En oikeastaan edes tiedä mikä potkuhousuista tekee niin hankalat meidän käyttöön, mutta en vain tykkää niiden käytöstä. Mielummin olen käyttänyt normaaleja housuja, sekä sukkahousuja. Alle 80cm kokoisia paitojakin on tullut jokaiselle lapselle ostettua kun ne ovat olleet niin söpöjä, mutta eipä niitä loppujen lopuksi ole tullut käytettyä.. Bodyt ajavat saman asian, mutta ovat paljon kätevämpiä.

Äitiyspakkauksen makuupussi - En vain osaa kyseistä tuotetta käyttää vaunuissa. Mielummin puen lapselle tarpeeksi paksusti päälle ja jos menemme esimerkiksi kauppakeskukseen niin riisun päällivaatteita. Jotenkin se makuupussi ei vain sovi vaunuihin ja tuntuu kömpelöltä käyttää sitä, mutta tottakai tämäkin on vain meille turhake, jollekin muulle makuupussi voi olla pelastus. Nytkin arvon, että laitanko Leevin makuupussin myyntiin vaiko en, sille ei nimittäin ole käyttöä mutta se on mielettömän kivan näköinen..

Harsot - Näistä olen vähän kahden vaiheilla onko kyseessä turhake vai ei. Periaatteessa harsot eivät todellakaan ole turhia, mutta koska ne voi korvata vaikkapa pikkupyyhkeillä jos harsojen käyttö on puklurätteinä niin eivät ne ainakaan välttämättömiä ole.

Pinnasänky - Tämä kuuluu taas siihen listaan, että kyseessä on meille turhake, mutta jollekulle muulle pinnasänky voi olla ehdoton tarvike. Ollaanhan mekin käytetty pinnasänkyä Eemilillä heti syntymästä lähtien ja Veetillä parisen kuukautta, mutta koska Niilo ei nukkunut päivääkään pinnasängyssä ja Leeviäkään ei ole tarkoitus pinnasänkyyn laittaa nukkumaan niin lasken tämänkin ei niin tarpeellisiin tavaroihin. Niilo nimittäin siirtyi suoraan ns. isojen poikien sänkyyn vierestäni vähän päälle vuoden iässä ja Leevikin saa nukkua vieressäni ainakin siihen vuoden ikään saakka jonka jälkeen alan totuttamaan poikaa isojen poikien sänkyyn.

Varmasti jos miettisin pidempään niin tämä meille turhien tavaroiden lista kasvaisi kilometrin mittaiseksi, mutta tässä nyt mainittuna turhakkeina ne mitkä tulivat ensimäisenä mieleen..

Ehdottoman tärkeitä tarvikkeita meille sen sijaan ovat olleet:
Vaunut - Autottomana perheenä vaunut ovat olleet meille ehdoton hankinta. Tälläkin hetkellä omistetaan itseasiassa kahdet vaunut sillä ei haluttu tuplavaunuja enää hankkia Niilon kävellessä jo suurimman osan ajasta, joten ostettiin Leeville yhdistelmävaunut ja Niilolla on käytössään sateenvarjovaunut silloin jos liikutaan pidemmälle koko perheenä.

Rintapumppu ja tuttipullot - Olisi jäänyt aika monta kertaa neljän lapsen aikana lähtemättä yhtikäs mihinkään ilman rintapumpun olemassaoloa. Lisäksi olen saanut aina välillä pumpattua maitoa pakkaseenkin saakka jotta lapset ovat voineet juoda äidinmaitoa silloinkin kun en itse ole ollut kotona. En myöskään ole persoona, joka osaisi kököttää kotona koko lapsen ensimäisen vuoden, joten tuttupullotkin ovat tulleet hyvin tärkeiksi jotta lapsi on saanut maitoa muualtakin kuin tissistä.

Kietaisubodyt - Ihan mielettömän kätevä vaatekappale! Kietaisubodyt ovat helppoja pukea lapselle ja ne on helppo myös riisua mahdollisen kakkavahingon sattuessa. Itseasiassa mitään negatiivista en keksi kietaisubodyistä.

Sitteri - Kun vauvaa ei kerkeä / jaksa roikottaa koko ajan sylissä, eikä vauva myöskään viihdy pitkiä aikoja kerrallaan maassakaan niin tulee sitteri tarpeeseen. Meillä on jokainen neljästä pojasta myös satunnaisesti nukkunut sitterissä päivällä kun muualle en ole lasta saanut nukkumaan.

Nyt kun miettii, niin en noita ehdottomuuksia keksi edes pahemmin. Loppujen lopuksi yllättävän vähäisellä tavaramäärällä pärjää jos vain haluaa. Ei se vauva itse sitä romumäärää tahdo ja vaikka joku esine kuulostaisi kuinka tarpeelliselta niin kannattaa pohtia tuleeko sitä sittenkään käytettyä loppujen lopuksi.

Yhteistyöpostaus muiden Mammalandian bloggaajien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)