keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ihan aiheen vierestä, mielipiteeni pakolaiskeskustelusta.

Nyt lähipäivinä mediassa on kirjoitettu paljon erilaisia juttuja pakolaisista, on juttuja kuinka pakolaisia tuodaan lisää Suomeen, juttuja kuinka osa pakolaisista on tehnyt rikoksia, juttuja kuinka osa suomalaisista ovat valmiita majoittamaan pakolaisia kotiinsa. Pakolaiset ovat aihe, josta puhuttaessa tunteet kuumenevat välillä ja aihe joka jakaa mielipiteet hyvin radikaalisti. Yksi ääripää on ihmiset, joiden mielestä pakolaiset pitäisi ampua, hukuttaa tai tappaa muuten ja yksi ääripää taas on ihmiset jotka olisivat valmiita majoittamaan heidät kotiinsa.

Minulla, kuten monella muullakin on asiasta mielipide ja se ei ole kumpikaan noista ääripäistä. Minusta pakolaiset ovat tervetulleita Suomeen, jos osaavat käyttäytyä eli eivät varasta, pahoinpitele ja yrittävät sopeutua suomalaiseen ympäristöön. Nämä rikoksia tekevät voisi mielestäni lähettää takaisin niin ehkä nämä rikoksia tekevät oppisivat ettei Suomessa kannata tehdä rikoksia. Mutta toisaalta taas tekevät suomalaisetkin rikoksia ja käyttäytyvät huonosti, ainoa vain että esimerkiksi suomalaisten tekemistä pikkurikoksista harvemmin uutisoidaan ja jos suomalainen esimerkiksi tekee näpistyksen, harva on sitä mieltä että tämä suomalainen pitäisi tappaa. Onhan jopa Suomen eduskunnassa rikoksia ja vakavia rikoksia tehneitä henkilöitä ja osa jopa näistä on hyvin monen maahanmuuttaja kriittisen ihmisen "esikuvia". Mikseivät nämä maahanmuuttaja kriittiset ole yhtä kriittisiä näitä eduskunnassa olevia rikoksentekijöitä kohtaan?

Mistä ylipäänsä sain idean kirjoittaa aiheesta lapsiperhe blogissa pakolaisista tai ulkomaalasista? Olen nyt monta päivää katsellut tuttujeni Facebook päivityksiä, joissa haukutaan, uhkaillaan ja muuten puhutaan negatiivisesti pakolaisista, sekä ulkomaalaisista ja yleensä lähteenä on ollut Mitä Vittua lehti. Lehti joka kirjoittaa tarkoituksella provosoivia valheita, joiden lähteitä ei tarkasteta ja joihin osa suomalaisista uskoo ilman että kyseenalaistavat juttuja yhtään. Todennäköisesti koska kyseinen lehti nyt vain sattuu olemaan heidän kanssaan samoilla linjoilla. Miksipä tällöin vaivautuisi faktoja tarkastamaan...?

Olen myös miettinyt, että mitäpä jos Suomeen tulee sota ja me suomalaiset joudumme lähteä toiseen maahan pakolaisiksi. Haluammeko, että meitä kohdellaan samalla tavalla kuin Suomessa kohdellaan pakolaisia? Haluammeko, että jos joudumme pakon edessä muuttamaan toiseen maahan, toisen maan asukkaat ovat sitä mieltä että meidät pitäisi tappaa tai lähettää takaisin sodan armoille? Kun nykyisiä uutisia lukee, en ainakaan itse pidä täysin mahdottomana ajatuksena, että se sota joskus tulisikin Suomeen. Olkootkin jonkun mielestä foliohattuajattelua koko sodan ajattelu, mutta ei se mikään mahdoton ajatus ole, mitä tahansa voi tapahtua.

Joo, pakolaisia alkaa olla Suomessa jo ehkä hieman liikaa kerran vastaanottokoditkin ovat liian täynnä ja asukkaita on tuplaten asukaspaikkoihin nähden, mutta eihän se ole niiden pakolaisten vika. He tuskin ovat päättäneet, että menevät liian täyteen vastaanottokotiin, ovat vieraassa maassa ilman perhettään, omaisuuttaan tai mitään tuttua. Tuskin kukaan sellaista valitsee jos olisi vaihtoehtoja.

Toinen mikä osan suomalaisten ajatusmaailmassa häiritsee on se, että kaikki vähänkin tummemmat olisivat ulkomaalaisia ja joutaisivat palata omaan kotimaahansa. Eletään vuotta 2015 ja vieläkään ihmiset eivät muka ymmärrä, että osa tummemmista on Suomessa syntyneitä joiden vanhemmatkin ovat syntyneet Suomessa ja osalla isovanhemmat ja sukua vielä pidemmältä. Tällöinhän he ovat suomalaisia. Miksi kaikki vähänkin ulkomaalaiselta näyttävät pitää leimata jos osa on mätiä yksilöitä?
Minulla on tuttuja, jotka seurustelevat ulkomaalaisen kanssa ja minä itse tunnen ulkomaalaisia ja voin suoraan sanottuna sanoa että nämä henkilöt eivät todellakaan ansaitsisi kuulla osan suomalaisten mielipidettä ulkomaalaisista tai siltä näyttäviltä. Olen jopa teininä tuntenut erään tummemman pojan, joka oli tullut Suomeen taaperona ja joka eli kuin suomalainen, mutta sai lopulta tietää olevansa Suomessa maahanmuuttaja jonka ikä oli valehdeltu hänelle alusta alkaen ja jonka "vanhemmat" eivät olleetkaan vanhemmat. Kyseessä oli todella mukava ihminen ja suomalaisena häntä pidin, vaikka hän ei sitä alunperin ollutkaan. Lopulta kyseinen henkilö joutui poistumaan Suomesta kun koko juttu selvisi hänelle ja muillekin, mutta ei tässä tapauksessakaan voi syyttää tätä kyseistä henkilöä siitä että hän oli Suomessa ja ei hänkään ansainnut kuulla rumia ajatuksia itsestään vain koska oli tumma.

Voisiko jokainen maahanmuutto kriittinen suomalainen suoda edes pienen hetken ajatukselle, että kaikki ulkomaalaiset eivät ole tosissaan mätiä? Voisiko jokainen miettiä edes pienen hetken, miksi pitää leimata kaikki jos muutama tekee väärin? Voisiko joku näin ajatteleva vaikka perustella, miksei heidän ajatusmaailmansa ole samalla tavalla käyttäytyvistä kantasuomalaisista samanlainen? Maailma muuttuu ja Suomi sen mukana, eikä se aina ole huono asia. Totta, lähestulkoon kaikessa on myös negatiiviset puolet mutta voisiko niitä positiivisiakin puolia ajatella joskus?

Tulipa sekava teksti, mutta pakko oli avautua ajatuksistani kun osan suomalaisista kanssa ei voi aiheesta keskustella järkevästi koska toisen osapuolen mielipiteet ovat muuttumattomia. Toivottavasti Suomeen ei tule koskaan sotaa ja emme joudu koskaan pakolaisiksi, koska itse en ainakaan halua kokea samanlaista kohtelua kuin mitä Suomessa olevat pakolaiset ja ulkomaalaiset saavat osakseen.

2 kommenttia:

  1. Hei, kiitos kommentista. Aiheen vierestä: haluaisitko joskus kirjoittaa, milllaisia tukiverkkoja perheelläsi on? Mummoja, kavereita, kummeja? Vai pärjäättekö vain keskenänne? Tukiperhe tms? Tästä olisi kiva kuulla, koska pojissa on varmasti iso työ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja miksipä ei :) Laitan aiheen siis kirjoitettavien listaan ja kirjoitan siitä mahdollisimman pian.

      Poista

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)