maanantai 24. marraskuuta 2014

Onko joulupukki olemassa?


Kohta alkaa joulukuu ja varmasti lähes jokaisessa lapsiperheessä alkaa olla ajankohtainen asia joulupukista, sekä tontuista kertominen. Tai ainakin jonkinlaiset puheet joululahjoista, sekä siitä että niitä saavat vain kiltit lapset ja joululahjatoiveitakin alkaa varmaan tulemaan lapsilta. Itselläni on aina ollut hieman ristiriitaiset tunteet joulupukista ja tontuista kertomista kohtaan sillä en periaatteessa tahtoisi huijata lapsia uskomaan joulupukkiin, mutta toisaalta taas joulupukkisatu on lapsuuteen kuuluva asia.
Muistan kumminkin edelleen elävästi sen kun ala-asteella ollessani eräs luokallani oleva poika uskoi palavasti joulupukin olemassaoloon vielä kuudennella luokallakin ja siitähän luokan kiusaajat saivat lisää virtaa kiusata kyseistä poikaa. Lisäksi poika myös pettyi erittäin pahasti kun hän vihdoin tajusi, että joulupukkia ei tosiaan ole olemassa ja että hänen vanhempansa ovat valehdelleet hänelle noinkin pitkän ajan. Itse en siis tahtoisi joutua kyseisenlaiseen tilanteeseen ja vaikka joulupukista kertominen onkin kiva tapa saada joulun tunnelmaa lapsille, pitäisi silti vanhempien miettiä sitä, missä vaiheessa on aika paljastaa totuus joulupukista.


Meidän perheen jouluun kuuluu joulupukista kertominen, mutta missään vaiheessa en ole väittänyt lapsille että jossain olisi paikka jossa tontut tekisivät lahjat ja joulupukki jakaisi lahjat sitten jouluaattona. En vain pidä kyseisen tarinan kertomista jotenkin luonnollisena. Joulupukki esiintyy pikemminkin sivulauseissa niinkuin esimerkiksi "Haluaisiko joulupukki antaa lahjoja noin tuhmasti käyttäytyvälle lapselle?" ja lapsemme juttelevat sujuvasti joulupukista kanssamme. Kumminkin meidän pojat tietävät, että lahjat tulevat vanhemmilta, kummeilta, sekä sukulaisilta ja viime jouluna isommat pojat saivat jopa valita kaupasta yhdet lahjat itselleen saamillaan joululahjarahoilla vaikkakin hieman joulun jälkeen.
Viime joulu oli myös ensimäinen joulu kun meillä vieraili joulupukki, tai oikeastaan pikkuveljeni pukeutuneena joulupukiksi ja isommat pojat arvasivat kuka asun sisällä piileskeli. Kumminkin joulupukin vierailu tuntui tärkeältä pojille ja en näe periaatteessa yhtään syytä, miksei joulupukki kävisi tänäkin vuonna jos jonkun tutun saisin siihen hommaan houkuteltua. Ylihinnoiteltua vierasta joulupukkia en meille kumminkaan aio palkata, sillä olen kuullut sen verran monta kauhukertomusta niistä huonommista palkatuista joulupukeista.


En yhtään tiedä mihin saakka joulupukki seikkailee jutuissa luontevasti, mutta heti kun kyseisestä jouluhahmosta kertominen ei tunnu enää luontevalta, joulupukkijutut jätetään kokonaan pois. Sama koskee myös sitä, jos poikia ei huvita enää kuunnella joulupukista. Aion kumminkin selittää pojille, että kun he jossain vaiheessa menevät kouluun tai tarhaan, arvostaisin sitä jos he eivät pilaisi muiden mahdollisesti joulupukkiin uskovien lasten intoa tai uskomusta. Joulupukki on kumminkin jokaiselle siihen uskovalle lapselle iso asia, vaikka se ei olekaan totta.

Mitenkäs teidän perheissä, kerrotaanko teillä lapsille joulupukista ja odotatteko että lapset itse tajuavat, ettei joulupukkia ole olemassa vai aiotteko itse kertoa asian oikean laidan jossain vaiheessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)