tiistai 20. marraskuuta 2012

Vaunujen / rattaiden kanssa liikkuminen.

Kun oli vielä kesä.
Nyt on pakko purnata aiheesta, joka on ärsyttänyt jo pidempään. Nimittäin vaunujen / rattaiden kanssa liikkuvat ihmiset, varsinkin ne jotka kulkevat julkisissa kulkuvälineissä ja jotka eivät ilmeisestikään käytösetikettiä osaa. Ja jos joku ei purnauksiani tahdo lukea, niin skippaa suosiolla tämä teksti.

a) Jos bussiin mahtuu vain kahdet rattaat, älä tunge niitä kolmansia siihen kahtien rattaiden taakse. On meinaan todella hankalaa yrittää itse satunnaisesti ilman rattaita kulkevana sukkuloida sieltä välistä ulos ja vielä hankalampaa on yrittää päästä ulos omien vaunujen kanssa jos ne kolmannet siinä takana ovat tukkeena. Tai jos on ihan pakko tunkea bussiin "ylimääräisten" vaunujen kanssa, niin älä nyt herran jumala ala pyörittelemään silmiäsi ja tuhahtelemaan kun pyydän väistämään hetkellisesti ulos, jotta pääsen itse jäämään oikealla pysäkillä. Eilen meinaan kävi juurikin niin, että kolmannet vaunut (ei kovinkaan pienet yhdistelmät) tunkivat omien vaunujeni taakse ja kun pyysin väistämään, niin yritti ensin tunkea väkisin penkkikäytävälle mennen entistä enemmän eteeni ja kun neuvoin siirtymään hetkeksi ulos, jotta pääsen itse helpoiten poistumaan bussista, alkoi se silmien pyörittely ja hyvin kovaääninen tuhahtelu...

b) Toinen mitä en voi käsittää ollenkaan on se, että ihmiset tunkevat bussiin ostoksia täynnä olevien rattaiden / vaunujen kanssa, täysin ilman lasta. Yleisesti ottaen tuota ilman lasta kulkemista yritetään myös peitellä mitä säälittävimmillä keinoilla ja liikutaan maksamatta. Onpa tosi kiva todeta, että bussiin ei mahdu, kun välillä siellä on ollut kahdet tai kolmetkin "tyhjät" rattaat täynnä ostoksia ja muuta krääsää. Menkää hitto kauppaan kävellen jos ei muuten ole varaa kulkea. Ei meinaan todellakaan ole kivaa odotella talvipakkasille seuraavaa bussia kun joku älypää on keksinyt ns. fiksun tavan säästää...

c) Nyt kun on tullut ainakin pk-seudulle näitä uusia busseja joihin mahtuu ainakin kolmet vaunut, välillä jopa neljätkin jos kaikki ovat pieniä, niin se ei tarkoita että sinne olisi tarkoitus mahtua vain kaksien vaunujen, niin että tilaa jää istumiselle. Itse nimittäin väistän automaattisesti, jos kyytiin on tulossa kolmannetkin vaunut, niin että ne mahtuisivat kyytiin, mutta muutamia kertoja olen nähnyt myös mammoja, jotka eivät tee elettäkään siirtyäkseen ja antaakseen tilaa vaan jatkavat istumista ihan kuin eivät huomaisikaan kolmansia rattaita, jotka sisään yrittävät.
Kaikkein törkein tälläinen tapaus, johon olen törmännyt oli eräs mamma, joka istui muina naisina ratasosan penkillä, eikä tehnyt elettäkään siirtyäkseen, vaikka kyytiin olisi tullut pyörätuoli ja siinä mamman valloittaman penkin kohdalla nimenomaan luki "Antakaa tarvittaessa tilaa pyörätuolille". Ja siis tuo pyörätuoli olisi mahtunut kyytiin erinomaisesti, jos tuo kyseinen mamma vain olisi perseensä nostanut penkistä. Ja ei, edes asiasta huomattaminen ei auttanut, vaan lopputuloksena bussikuski veti ovet kiinni ja jatkoi matkaa jättäen pyörätuolissa istuneen selkeästi todella vanhan miehen odottamaan seuraavaa bussia.

d) Toinen paikka, jossa käytöstavattomat rattaiden kanssa kulkijat ärsyttävät ovat ahtaat kaupat, kuten esimerkiksi oma armas lähikauppamme. Eihän siinä mitään, pakkohan ne rattaat on kauppaan mukaan ottaa, en itsekään niitä todellakaan ulos jättäisi, mutta onko ne rattaat pakko jättää keskelle käytävää kun itse muistat unohtaneesi ottaa jotain koriin toiselta puolelta kauppaa? Tiedän itse kokemuksesta, että niiden rattaiden kanssa ei todellakaan ole helppoa kulkea ahtaissa paikoissa, mutta hankalampaa se on yrittää liikkua omien rattaiden kanssa kun ei tarvitse joka käytävällä olla siirtelemässä jonkun vieraan lapsen kulkuvälinettä. Ja mihinkän siirrän ne rattaat ilman että sieltä tulee joku erittäin vihainen äiti raivoamaan kun hänen kultamussukansa vaunuihin on mennyt joku vieras koskemaan ja nyt lapsi on saanut ainakin elinikäiset traumat siitä? Ei nimittäin ole todellakaan harvinaista nuo raivoavat äidit, joiden vaunuja ei saa siirtää, mutta jotka eivät myöskään itse ole lähettyvillä niitä siirtämässä.
Itselleni ei tulisi mieleenkään jättää rattaita valvomatta mihinkään, edes kauppaan ja kadota toiselle puolelle liikettä. Pienen hetken saatamme kykkiä käytävällä muiden edessä, mutta sekin yleensä vain pakon kanssa, kun vaikka etsin jotain tiettyä hyllystä... Lisäksi siirrän kyllä meidän vaunuja mahdollisuuksien mukaan, jos joku sitä pyytää. Niitä saa myös itse siirtää, jos kokee sen nopeammaksi kuin pyytää minut siirtämään.

Eiköhän tuossa nyt ollut pahimmat ärsytyksen aiheet. Ja kyllä, liikun myös itse vaunujen kanssa aina kun johonkin liikumme, mutta itse sentään edes yritän käyttäytyä, sekä ottaa muut huomioon. Vielä kun muutkin ymmärtäisivät, että eivät ole koko maailman napa, eivätkä varsinkaan ainoita jotka vaunuilla liikkuvat...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)