lauantai 3. joulukuuta 2016

Yötkö nukkumista varten?

Aina sanotaan että yöt ovat nukkumista varten muutamia poikkeuksia lukuunottamatta niinkuin esimerkiksi yövuorossa työskenteleviä mutta itse voisin sanoa myös vanhempien kuuluvan näihin poikkeuksiin. Meidän perheessämmehän nukutaan öisin hyvin vaihtelevasti ja edelleen Leevi esimerkiksi ruokailee öisin tissillä vaikka kuinka suunnittelin imetyksen lopettamista. Ei ole siis imetys loppunut vieläkään vaikka osa Leevin maidon juomisesta on ulkoistettu nokkamukista juomiseen.

Imetys ei kumminkaan ole syy meidän perheen katkonaisiin öihin vaikka aina varoitellaankin että imetys kannattaa lopettaa mahdollisimman hyvissä ajoin jottei äidin yöunet kärsi. Nyt Leevi on kumminkin noin viikko sitten keksinyt mielestään hyvin hauskan yöaktiviteetin sillä jokaisena yönä Leevi on herännyt noin neljän aikaan aamuyöllä ja pyörinyt sekä naureskellut sängyssä noin pari tuntia. Pahimpina öinä Leevi on herännyt kahden aikaan yöllä ja valvonut noin viiteen - kuuteen saakka ja sitten nukahtanut hetkeksi ennen kuin herätyskelloni soi...


Vielä rasittavammaksi tämän yöheräilyn tekee se, että Leevi hyvin usein herättää riekkumisellaan vähintään yhden isoveljistään jolloin aikaa menee siihenkin että saa edes isomman lapsen uudelleen nukkumaan ja huonoimpina aamuöinä ei tämäkään ole järin helppoa. Saattaa nimittäin käydä niin, että jos herännyt lapsi on esimerkiksi Niilo niin poikapa tahtoo katsomaan lastenohjelmia eikä jatkaa uniaan. Eikä meidän taloudessamme avata telkkaria aamuyöllä vaikka syy olisi mikä sillä en tosiaankaan tahdo telkkarin äänien herättävän loppujakin lapsia.

Onnekseni tiedän että kyseessä on taas vain vaihe. Koko lapsen lapsuushan on täynnä vaiheita toisensa perään ja jokainen niistä menee onneksi ohi jossain vaiheessa. Tämän kertaisen vaiheen syyksi epäilisin kovasti hampaita ja pientä räkäisyyttä joka on joka kerta ilmennyt samaan aikaan kuin hampaiden puhkeaminen. Vielä olisi useampi hammas puhkeamatta joten ihan pian en elättele toiveita tämän vaiheen loppumisesta mutta kyllä se lopulta helpottaa.

Myönnän kumminkin että viimeisen viikon olo on ollut äärimmäisen väsynyt ja nukkumaan tekisi mieli mennä reippaasti ennen lapsia. Onneksi on keksitty kumminkin kahvi joka kummasti piristää edes hetkeksi ja onneksi on mies jakamassa arjen niin saan aina silloin tällöin mahdollisuuden jatkaa uniani aamulla ellei lapset tule sitten kiljumaan korvan juureen... Onneksemme olemme myös tukiperhe jonossa ja vaikka jonot ovat pitkät niin ainakin olemme jonossa. Tiedän myös kokemuksesta että väsymys helpottaa kunhan elimistö taas tottuu hieman vähempiin yöuniin.

Lapset ovat kumminkin pieniä vain hetken aikaa ja hetken päästä todennäköisesti kiroan sitä kun lapset vain nukkuisivat koko ajan ja heitä saa olla väkisin herättelemässä. Kaikkia vanhempia kumminkin väsyttää joskus ja lasten ollessa pieniä se väsymys on yleensä yleisempää. Itse olen kumminkin lapseni hankkinut vaikka olen tiennyt että ei se mitään lepäilyä ole. Uskallan kumminkin myöntää olevani väsynyt ja turhaa sitä salailemaankaan sillä kyllä se varmasti näkyykin aina satunnaisesti.


Onneksi isoimmat pojat saa myös suhteellisen helposti lahjottua olemaan hiljaa aina silloin tällöin jos menen esimerkiksi Leevin kanssa päiväunille samaan aikaan. Yksi hyvä keino tähän lahjomiseen on esimerkiksi Oppi ja Ilolta saatu tuotepaketti *, josta löytyi jokaiselle pojalle omaa tekemistä. Oppi ja Ilohan on kehitellyt eri ikäisille sopivia puuhatehtäviä jotka ovat samalla opettavaisia, sekä hauskoja joten meidän pojilla onkin vierähtynyt jo useampi tovi näiden tehtävien parissa. Lisäksi tehtävät voi pyyhkiä pois esimerkiksi kuivalla talouspaperilla ja näin ollen samat tehtävät voi tehdä usemman kerran ja meilläkin voi esimerkiksi Eemil ja Veeti vuorotella saman tehtäväkirjan parissa! Jos tuotesarja ei ole tuttu niin kannattaa tutustua.

Onko teillä ollut mystisiä aamuyöriekkumisia? Kerro ihmeessä parhaat keinot näiden riekkumisten jaksamiseen sekä mahdollisesti jopa siihen miten ne saisi loppumaan.

Oppi ja Ilo tuotepaketti saatu bloginäkyvyyttä vastaan testiin yhteistyössä Mammalandian, sekä Oppi ja Ilon kanssa.
Oppi ja Ilon Facebook-sivut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat valvonnassani, eli älä säikähdä jos kommenttisi ei ilmesty heti. Se ilmestyy tarkastukseni jälkeen :)